Obsah
Agávový sirup pochází z polopouštní rostliny agáve, která roste v Americe. Je mimořádně odolná. Najdeme ji zejména v poušti, ale často roste i v drsných horských podmínkách, kde teploty často klesají pod - 25 stupňů Celsia. Nejlépe se však této rostlině daří v Mexiku.
Sirup z agáve je přírodní nerafinované sladidlo, které je vhodné pro lidi trpící nadváhou a také při různých redukčních dietách, jelikož nestimuluje slinivku k vylučování inzulínu tak jako ostatní cukry. Má nízký glykemický index a po konzumaci nedochází ke zvýšení hladiny krevního cukru tak rychle jako například po konzumaci medu či bílého cukru.
Oříšky typické nazelenalé barvy - pistácie, jsou velmi dobře stravitelné a mají výbornou chuť. Jde o velmi odolnou rostlinu, nakolik dokáže přežít v teplotních rozdílech - 10 až + 48 stupňů Celsia, přičemž však jde o suchomilné rostliny, pro které je ideální oblast na růst lokalita s intenzivním slunečním zářením a suchou půdou.
Pistácie obsahují vitamíny, zejména však vitamin B podstatný pro správné fungování nervové soustavy a svalových tkání, také vitamin A a E, které přispívají ke zdravé detoxikaci organismu. Také obsahují hořčík, mangan, beta-karoten a antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí.
Potřebujeme
- 200 g bezlepkových sušenek
- 50 g kokosového oleje
- 2 PL BIO Agávový sirup
- 200 g 12% zakysané smetany
- 500 g tvarohu
- 2 odměrky (2 x 30 g) Micellar Caseinu, příchuť vanilka-limetka
- vanilkový extrakt
- nasekané pistácie
- 1 PL kokosové mouky
- 2 vejce
- 3 limetky
- 2 odměrky stévie
Postup
Rozdrcené bezlepkové sušenky smícháme s rozpuštěným kokosovým olejem a vzniklou hmotu namačkáme na dno formy na pečení. Dáme do lednice odležet.
Připravíme si krém smícháním tvarohu, zakysané smetany, vajíček a Micellar Caseinu. Krém dosladíme Agávový sirupem, Stevieho a ochutíme vanilkovým extraktem podle chuti. Přidáme šťávu a kůru z limetky.
Pokud se Vám bude krém zdát příliš řídký, přidejte kokosovou mouku nebo více Micellar Caseinu na zahuštění. Vzniklý krém nalijeme na vytvořen sušenkový základ a necháme chvilku odpočinout (cca 5 minut).
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 60 minut ve vodní lázni. Pečeme ho v něm proto, aby krém nepopraskal, nezhnědne nebo se příliš nevysušil a zároveň díky pečení ve vodní lázni dochází k lepšímu propojení použitých surovin.
Po dopečení cheesecake posypeme pistáciemi a po vychladnutí ho dáme ztuhnout do lednice.
Dobrou chuť!