Obsah
Pro jejich lepší poznání je pod tímto článkem tabulka alergenů a pomůže vám i důkladné čtení etiket nakupovaných potravin.
Potravinová alergie
Potravinová alergie je stav, při kterém určité potraviny, dokonce i v malém množství, vyvolávají abnormální imunitní reakci. Je třeba poznamenat, že z většiny alergií, které se projevují v kojeneckém období, děti vyrostou.
K základním projevům alergie na jídlo patří bolest hlavy, otok jazyka, úst, obličeje, dušnost, bolesti břicha, zvracení, průjem, kopřivka, vyrážka, anafylaxe.
Ideální prevence a léčba potravinové alergie je vyhýbání se problematickým potravinám
Pseudoalergie (nepravá alergie)
Často se s alergií mýlí potravinová intolerance. Intolerance (nesnášenlivost) nemá však nic společného s imunitním systémem, je odpovědí trávicího systému a reakcí antigenů. Nepřiměřená reakce na jídlo může nastat i když tělu chybí některé trávicí enzymy.
Jak žít s alergií či intolerancí
Nejlepším způsobem jak zabránit alergické reakci je znát potraviny, které ji způsobují a vyhýbat se jim. Při potvrzené alergii, netoleranci či nesnášenlivosti některých potravin dnes naštěstí existuje několik řešení:
- Alergici na bílkovinu lepek mohou mouku s obsahem lepku nahradit moukou pohankovou, rýžovou, hrachovou, kukuřičnou, bezlepkovými moučnými směsmi.
- V případě alergie či intolerance na mléko a výrobky z něj, kdy tělo neprodukuje dostatek enzymu laktáza, si můžete klidně vychutnat bezlaktózové výrobky (například chutný bezlaktózovou proteinový nápoj LactoFree obsahující více než 90% bílkovin). Kravské mléko vděčně nahradí např. sójové, rýžové, pohankové, kokosové, kozí, ovčí apod.
- Lidem s různými typy alergií, histaminovou intolerancí a poruchami imunity pomůže metylsulfonylmetan - přirozená forma organické síry (přípravek MSM obsahuje čistou organickou síru pro maximální vstřebatelnost a účinnost).
- Doplňování enzymů potřebných na štěpení látek z potravy.
- Při alergiích na korýši, měkkýši, ryby je řešením veganství. Pokud pravidelně cvičíte, ani v tomto případě nezapomínejte na doplňování kvalitních proteinů ve veganské kvalitě.
HLAVNÍ POTRAVINOVÉ ALERGENY
ARAŠÍDY a výrobky z nich |
Plody luštěniny podzemnice olejné jsou základem pro arašídový olej, arašídové máslo, arašídovou mouku; přidávají se do sušenek, koláčů, dezertů, omáček |
HOŘČICE a výrobky z ní |
Hořčičná semena jsou základem nejen pro hořčičnou pastu, ale i přísada do prášků, marinád, omáček, salátových dresingů, polévek, chleba, masných výrobků |
KORÝŠI a výrobky z nich |
Patří sem krabi, mořští raci, krevety, humři; přidávají se do salátů, jsou základem krevetové pasty |
MĚKKÝŠI a výrobky z nich |
Měkkýši (mušle, hlemýždě, kalamáry, surmovky) se používají samostatně a jako přísada do polévek a omáček |
MLÉKO a mléčné výrobky (včetně laktózy) |
Mléko v másle, sýrech, smetaně, jogurtech, zmrzlině, proteinových prášcích; často se přidává do cukrovinek, čokolády, práškových polévek a omáček |
OBILOVINY obsahující gluten |
Pšenice, žito (žito), oves, ječmen, špalda, kamut. Mouka z nich je v chlebu, pečivu, koláčích, směsích na pečení, cestách, strouhance, těstovinách, kuskus, ale i cukrovinkách, masných výrobcích, omáčkách, polévkách, smažených jídlech zaprášených moukou |
OŘECHY a skořepinové plody |
Mandle, lískové oříšky, pistácie, vlašské ořechy, kešu ořechy, para ořechy, pekanové ořechy, Makadamie ořechy; vyrábějí se z nich oleje a prášky; přidávají se do chlebů, omáček, sušenek, dezertů, zmrzliny, mandle jsou základem marcipánu |
OXID siřičitý |
V koncentraci více než 10 mg / kg a 10 mg / l, vyjádřeno jako SO2; používaný jako antioxidant a konzervační látka, např. v sušeném ovoci, víně, výrobcích z brambor, masných výrobcích, nealko nápojích; přirozeně se vyskytuje při výrobě vína a piva |
RYBY a rybí výrobky |
Přidávají se do pizzy, pochutin, salátových dresinků, omáček, worcesterské omáčky |
SEZAM |
Základ pro sezamový olej a tahini; často přítomné v chlebu, na houskách, v tyčinkách, salátech |
SÓJA |
Základ pro sójovou mouku, sýr tofu, Miso pastu, omáčky, sójové proteiny, některé dezerty, zmrzlinu a mnohé vegetariánské výrobky |
VEJCE a výrobky z nich |
Vejce bývají v pečivu, koláčích, některých masných výrobcích, majonéze, salátech, těstovinách, omáčkách, některé pečivo se glazuje vajíčkem |
LUPINA |
Druh luštěniny z čeledi bobovitých; semena se drtí na mouku, která se používá do některých druhů chleba, pečiva a těstovin |
CELER a výrobky z něj |
Patří sem stopky, listy a semena celeru; přidává se do kořenících směsí, salátů, některých masných výrobků, polévek, bujónů |