Vitamin E je společný název pro skupinu látek také nazývaných tokoferoly. Existuje 8 přirozeně se vyskytujících forem tokoferolů. Nejúčinnější formou z nich je alfa-tokoferol. Vitamin E patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. které se mohou v malých množstvích ukládat ve svalech, tukové tkáni a v játrech.
Výskyt Vitaminu E
Vitamin E se vyskytuje více v rostlinné než živočišné formě. V živočišné formě se nachází hlavně ve vejcích a v rostlinné formě je jeho největší poměr v zelené listové zelenině, obilných klíčků, ořechách a semenech a v olejích z nich připravených. Patří sem slunečnicový olej, olej z pšeničných klíčků, olivový olej.
Hlavní účinky vitamínu E
- Antioxidant – zabraňuje tvorbě volných radikálů, které vznikají v těle UV zářením, fyzickou námahou, vlivem vnějších faktorů, kouřením, pitím alkoholu…
- Zabraňuje poškozování buněčné DNA a tím tvorbě DNA mutací (vznik rakoviny) případně poškozením buňky (stárnutím)
- Podporuje tvorbu a chrání před prasknutím červené krvinky
- Důležitý při prevenci samovolných potratech, má účinek na plodnost a potenci
- Je potřebný pro správný metabolismus nenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje), které chrání před oxidací a tím jejich znehodnocením
- Je důležitý pro syntézu bílkovin, nervového a svalového systému
- Pomáhá v prevenci srdečně cévních onemocnění jako je ateroskleróza a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu
- Zmírňuje menstruační bolesti a intenzitu krvácení
- V přípravcích na pleť udržuje pokožku pevnou a hydratovanou
- Regeneruje se vitamínem C
- Podporuje účinek koenzymu Q10
- Vědci bylo prokázáno, že ve velkých dávkách vyléčil nemoci jako zánět ledvin, bércové vředy, kožní problémy, u žen posouvá hranici menopauzy. U starších lidí zlepšuje imunitu, a tím zvyšuje odolnost vůči infekcím. Doporučená denní dávka je 10–30mg/den.
Vitamin E se nachází také v produktech firmy Kompava jako primární složka v Premium Carnosine, Fytosoja + vitamin E.