Bílkoviny představují 12 až 15 % hmotnosti lidského organismu. Vyskytují se v potravinách tak rostlinného i živočišného původu - zejména ve vejcích, mléku, mase, rybách a drůbeži, ale i v sóji, fazolích, hrachu, rýži, bramborách, obilninách apod.
Za nejkvalitnější zdroj aminokyselin se považuje bílkovina obsažená ve vaječném bílku. Obsahuje všechny aminokyseliny potřebné na stavbu lidských bílkovin - nejvýše v poměru, v jakém jsou v nich zastoupeny. Ani v lidském organismu nelze nedostatek ani jedné aminokyseliny kompenzovat nadměrným příjmem druhé. Proto lze z jejich celkového množství využít pouze podíl, který je určován esenciální aminokyselinou zastoupenou v nejnižším množství. Ostatní aminokyseliny ve větším množství se jednoduše do bílkovin nezapomenou a organismus je může pouze metabolizován na energii a z části přeměnit na tuky.
Zdroje bílkovin
Jednotlivé zdroje se rovněž posuzují podle těchto hledisek:
- stravitelnost,
- praktická použitelnost,
- obsah nežádoucích látek, jiné specifické vlastnosti,
- maso.
Maso
Je považováno za klasický zdroj bílkovin. Stravitelnost částečně omezuje obsah kolagenu, který spojuje svalová vlákna a je narušen působením kyseliny solné v žaludku.
Snížené množství této kyseliny v ranních hodinách omezuje trávení masa, zejména tmavého a bílkovin obecně. Nejlepší stravitelné maso je vařené. Pečení a grilování zhoršuje jeho stravitelnost. V současné době se doporučuje konzumace kuřecího, rybího a králičího masa. Z tmavých druhů je to telecí maso.
Vejce
Využitelnost a hodnocení kvality bílkovin je zatím bezkonkurenční. Nejlepší stravitelné jsou sušené bílky, kterým však musí být bakteriologicky kvalitní. Konzumace syrových vajec je rovněž nevhodná ze stejných důvodů.
Obecný trend snižování cholesterolu ve stravě nedoporučuje konzumaci žloutku, i když z hlediska obsahu dalších účinných látek je považován za atraktivní. Bílek je totiž pouze bílkovina s minerálními látkami, žloutek obsahuje široké spektrum látek potřebných pro stavbu organismu.
Mléko
Svým tekutým charakterem patří mezi nápoje, ale podle biochemického složení je nutné jej považovat za tekutou výživu s kompletním zastoupením živin. Otázka mléčných bílkovin je často chápána zjednodušeně je proto třeba si uvědomit, že v mléce jsou bílkoviny dvojího typu.
kasein/ známý jako tvaroh / je typický tzv.kompetíciou aminokyselin, jejich nerovnoměrným využíváním v důsledku nevyvážené skladby. Zdravotně nevhodným průvodním jevem konzumace kaseinu je hypercholesterolemie, reakce organismu ve smyslu zvýšené tvorby cholesterolu. Je celkově považován za součást stravy zhoršující trávení.
laktalbumin /syrovátkové mléčné bílkoviny/. Je považována za druhou nejkvalitnější bílkovinu. Je používána jako základ nebo jediná složka proteinových preparátů.
Z hlediska sportovního jsou nesporně nejvhodnější formou konzumace mléčných bílkovin zakysané výrobky (jogurty, bio jogurtu, kefíry apod..) - Hlavně pro svůj ozdravující vliv na mikroflóru tlustého střeva.