Červené zelí je mnohem výživnější než bílá, má vyšší antioxidační účinky a také má až o osmkrát více vitaminu C. Kromě vitaminu C, obsahuje i velké množství vitamínu A také B, D a K.
Z minerálů je bohatá na jód, který je potřebný pro správný vývoj svalů. Obsahuje také hořčík, vápník zda draslík.V zelí najdeme také kyselinu mléčnou, která je významným zdrojem energie pro tělo a působí i jako dezinfekce tlustého střeva. Obsahuje velké množství vlákniny a velmi nízký obsah kalorií. Dokonce je bohatá i na omega 3 mastné kyseliny.
Na přípravu potřebujeme:
5 šálků červeného zelí
1 střední mrkev, nakrájíme na zápalky
1 brambora, nakrájíme na zápalky
1 pórek, nakrájíme na tenké proužky
1 PL opékané sezamová semínka
Dresink:
1/2 lžíce medu
1/2 lžičky sezamového oleje
1 lžíce oleje
1 ½ lžíce vinný ocet
¼ lžičky česnekového prášku
sůl podle chuti
špetku mletého kmínu
1odmerka KOMPAVA Wellness Daily Protein
Postup:
1. Ve velké míse smíchejte zelí a mrkev.
2. Opláchněte bramborové tyčinky ve studené vodě, odstraňte některé od škrobu, použijte utěrku a osušte je opravdu dobře. Totéž proveďte s pórkem.
3. V mělké pánvi osmažte pórek a brambory v oleji do křupava a dejte na papírové utěrky.
4. Smíchejte všechny přísady na zálivku a promícháme s zelí, mrkev a přidejte protein.
5. Dejte do salátové mísy. Ozdobte sezamovými semínky, smaženými brambory a pórkem.
Dobrou chuť !