LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Cholesterol a triacylglyceroly
Cholesterol a triacylglyceroly

Cholesterol a triacylglyceroly

Cholesterol a triacylglyceroly

Cholesterol a triacylglyceroly (TAG) představují dva základní typy lipidů v lidském organismu, které hrají klíčové role v metabolismu a zdraví. Cholesterol je esenciální pro strukturu buněčných membrán a tvorbu steroidních hormonů, zatímco triacylglyceroly jsou hlavní formou ukládání energie v těle. Porozumění jejich funkcí a vlivů na organismus je nezbytné pro pochopení jejich role v biologických procesech a jejich spojení se zdravotními problémy, jako jsou kardiovaskulární onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny pozitivně ovlivňují výšku špatného cholesterolu. Veganská verze je Lecitin.

Obsah

Cholesterol a triacylglyceroly (TAG)

Cholesterol a triacylglyceroly (TAG) patří v lidském organismu mezi nejdůležitější lipidy. Lipidy jsou látky nerozpustné ve vodě a tvoří nezbytnou součást přijímané potravy.

Co je to cholesterol?

Cholesterol je molekula tvořena vlastním organismem nebo pocházející z přijímané potravy. Má dvě základní funkce: zaprvé je základní složkou buněčné stěny, lépe řečeno membrány, která obklopuje buňku a odděluje ji od okolního prostředí, a zadruhé představuje molekulu, z níž se dále tvoří speciální hormony označované vzhledem ke své struktuře jako steroidní (vitamin D a žlučové kyseliny). Větší část cholesterolu se tvoří v játrech, jen malou část tělo přijímá potravou. Do krve se dostává dvěma cestami - přímo z jater, kde se tvoří asi 70 % cholesterolu, a zbytek z trávicího traktu. Z trávicího traktu se do krve vstřebává asi polovina, a to ze zmiňované živočišné potravy, druhá polovina je ve žluči při trávení vyloučena stolicí (jediná cesta, kterou se organismus zbavuje cholesterolu).

Existují dva typy cholesterolu

Jeden typ je produkován lidským tělem, druhý se nachází v potravinách živočišného původu (například tuky, maso, mléko, vajíčka).

Ani cholesterol, ani TAG nedokážou volně cirkulovat v krvi, musí být navázány na přenašeče, kterými jsou lipoproteiny (tukové bílkoviny). Lipoproteiny se odborně nazývají LDL a HDL.

LDL je zkratka pro anglický výraz "low density lipoprotein" (lipoprotein s nízkou hustotou). LDL částice mají za úkol transportovat cholesterol a TAG do tkání a takto je zásobovat. Nadměrné hladiny těchto částic v krvi způsobují ukládání cholesterolu v cévních stěnách, což často vede k rozvoji aterosklerózy. Proto se cholesterol přenášen LDL částicemi nazývá také špatným cholesterolem. Jeho hladina v krvi by měla být co nejnižší. Se "špatným cholesterolem" vám pomohou Omega-3 mastné kyseliny, které na něj pozitivně ovlivňují. Lecitin také zabraňuje usazování škodlivého LDL cholesterolu v cévách a je to v podstatě veganská verze Omega-3 mastných kyselin.

HDL je zkratka pro anglický název "high density lipoprotein" (lipoprotein s vysokou hustotou). HDL částice plní opačnou funkci jako LDL a to transportují nadbytečný cholesterol z tkání do jater, kde se vylučuje do žluči a přeměňuje na žlučové kyseliny potřebné při trávení tuků. Proto se cholesterol přenášen HDL částicemi nazývá dobrý cholesterol. Čím je jeho hladina vyšší, tím lépe pro náš organismus.

Za zvýšený se pokládá cholesterol nad 5,0 mmol / l (LDL + HDL cholesterol). Samotná hladina cholesterolu není až tak rozhodující, důležitý je takzvaný tukový profil, t. j. zastoupení jednotlivých podtypů cholesterolů (poměr LDL a HDL). TAG by neměly přesahovat 2,0 mmol / l. Při zvýšeném obsahu LDL cholesterolu dochází k jejich pronikání do stěn cév a ukládání. Ve stěně cévy se začínají vytvářet pláty do kterých se může ukládat vápník a takto se céva postupně zužuje . Vzniká kornatění stěn tepen (odborně ateroskleróza). V zúžené cévě krev proudí pomaleji a srdce je při zásobování těla živinami a kyslíkem nuceny pracovat se zvýšeným výkonem. Hrozí riziko vysokého krevního tlaku. Rovněž se snižuje přívod krve do životně důležitých orgánů, jako jsou mozek a srdce, což může způsobit závažné onemocnění, například ischemickou chorobu srdeční . Některé tkáně nejsou dostatečně prokrvené v důsledku ucpání cév a vlásečnic. Může dojít i ke prasknutí stěny cévy, čímž se v cévě vytvoří krevní sraženina, která částečně nebo zcela zabrání proudění krve, což může zapříčinit srdeční infarkt nebo cévní mozkovou příhodu.

  • celkový cholesterol do 5,0 mmol / l
  • LDL ( špatný cholesterol ) maximálně do 3,0 mmol / l
  • HDL ( dobrý cholesterol ) nejméně 1 mmol / lu mužů a 1,2 mmol / lu žen
  • obsah triglyceridů do 1,7 mmol / l

Triacylglyceroly (TAG) Z chemického hlediska jsou triglyceridy estery mastných kyselin s glycerolem, označují se také jako neutrální tuky. Jsou přijímány spolu s cholesterolem potravou. Část triglyceridů promění tělo na okamžitou energii. Avšak při nízkém výdeji energie se v organismu ukládají v tukových tkáních jako rezervoár energie. V případě potřeby se uvolňují z tukových buněk a slouží jako energetický zdroj. Pokud člověk nesportuje nebo nevydává energii, TAG se nespotřebovávají a zůstávají uloženy. Většina se nachází v tukových vrstvách pod kůží a kolem životně důležitých orgánů , které takto chrání. Zvýšené hladiny triacylglycerolů také zvyšují riziko srdečně - cévních onemocnění (srdeční infarkt, mozková mrtvice ...).

Omega-3 pozitivně ovlivňují výšku špatného cholesterolu