LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus patří mezi nejzávažnější onemocnění. 

Mechanismus vzniku cukrovky je způsoben jednou nebo více z následujících poruch:

  • slinivka přestává produkovat inzulín
  • slinivka produkuje inzulín v nesprávném čase
  • inzulín přestává normálně fungovat

Nespotřebovaná glukóza se hromadí v krvi a její hladina se s každým jídlem zvyšuje. Zvýšená hladina cukru v krvi sice nebolí, přináší však s sebou vážná rizika. Pacient s dlouhotrvajícími a opakujícími se hyperglykémie má několikanásobně vyšší riziko vzniku srdečního infarktu, mozkové příhody, poškození ledvin, očí a dolních končetin.
 
Rozeznáváme dva základní, nejčastěji se vyskytující typy cukrovky:

  • diabetes mellitus 1. typu
  • diabetes mellitus 2. typu.

Diabetes (cukrovka) 1. typu

se obvykle vyskytuje u mladých lidí au dětí (ačkoli to není absolutně pravidlo).Při tomto typu onemocnění jde o poruchu funkce slinivky, který ztrácí schopnost produkovat inzulín. Do určité míry je náchylnost na diabetes 1. typu zděděná (geneticky podmíněná).

Určité faktory prostředí (viry, chemikálie, léky) mohou aktivovat reakci těla, která s definitivní platností může vést ke vzniku cukrovky.

Po propuknutí nemoci tělo začíná vyrábět glukózu z bílkovin a tuku, přesto, že hladina glukózy v krvi je vysoká.
Průvodním jevem tohoto procesu je tvorba ketonů, které mění zápach moči a mohou zapříčinit acidózu a kóma (bezvědomí). Nadbytečná část cukru je propouštěna do moči.
 
Příznaky, které jsou typické pro diabetes mellitus:

• výskyt opakovaných infekcí kůže a ústní dutiny
• časté vylučování velkého množství moči
• ospalost
• zvýšená žízeň
• pravděpodobné zhoršení zraku

Diabetes 2. typu

se častěji vyskytuje u dospělých lidí vyššího věku. Stále častěji se ale diagnostikuje už iu mladých lidí a občas iu dětí. Vzniká v důsledku nedostatečné sekrece inzulínu v beta buňkách pankreatu. Snížená sekrece inzulínu nestačí k pokrytí potřeb organismu, zejména po jídle. Druhou možností je snížená citlivost buněk těla na inzulín, i když je inzulín produkován v dostatečném množství. 

Obezita, sedavý způsob života, nevhodná dieta, vysoký krevní tlak, jsou rizikové faktory, které napomáhají vzniku a rozvoji diabetu 2. typu. Jelikož při diabetu 2. typu je nedostatek inzulínu jen částečný, hladina glukózy v krvi se zvyšuje pomalu a tělo se postupně přizpůsobuje vyšším hladinám cukru. U diabetika 2. typu je proto možné pozorovat stejné příznaky jako u nemocného s 1. typem diabetu, přestože jsou méně intenzivní.
 
Příznaky, které jsou typické pro diabetes mellitus:

• výskyt opakovaných infekcí kůže a ústní dutiny
• časté vylučování velkého množství moči
• ospalost
• zvýšená žízeň
• pravděpodobné zhoršení zraku
 
Změnou životního stylu, to znamená důsledně naplánovanou a dodržovanou dietou a vhodným fyzickým cvičením, je možné diabetes 2. typu mít pod kontrolou.
Léčba někdy vyžaduje i užívání léků - tablet, které zvyšují činnost slinivky nebo zlepšují účinek inzulinu.
Po určitém čase trvání nemoci mnozí pacienti musí přejít na léčbu inzulínem, aby byla zajištěna požadovaná hladina cukru v krvi.

Jelikož průběh nemoci se u každého z pacientů poněkud liší, je nezbytný individuální přístup k léčbě. Cíl léčby zůstává stejný jako u diabetu 1. typu: udržet přiměřenou hladinu glukózy v krvi a zabránit tomu, aby docházelo k poškození cév nadbytečným množstvím glukózy v krvi.