Každý z nás potřebuje pro správné fungování těla palivo v podobě energie. Tu získáváme ze tří základních živin v potravě. Jsou to bílkoviny, tuky a cukry. Důležitý je výběr správných a kvalitních potravin. Pokud máte chuť na sladké, ideální je dát si čerstvé nebo sušené ovoce, či ořechy. Mezi vhodné ovoce pro diabetiky zařazujeme ananas, švestky, banány, jahody a borůvky. I diabetici mohou mít sladký život, pokud si vyberou vhodné sladkosti. A zejména vhodné sladidlo.
Pokud máte chuť na sladké, ideální je dát si čerstvé nebo sušené ovoce, či ořechy.
Glykemický index sladkostí
Při výběru správných potravin by diabetici měli zaměřit hlavně na glykemický index potravin - hlavně sladkostí. Hodnota glykemického indexu nám říká o míře zvyšování hladiny krevního cukru. Potraviny, které mají vysoký glykemický index, obsahují cukr, který se štěpí a vstřebává rychle. To výrazně zvyšuje hladinu cukru a inzulínu v krvi, a zároveň vede rychle k pocitu hladu. Náhlé výkyvy glykémie způsobují postupné poškozování cévní stěny, což způsobuje komplikace a zhoršení příznaků cukrovky. Diabetici by proto sladkostem s vysokým glykemickým indexem měli vyhýbat, i když z hlediska sacharidových jednotek se do jídelníčku zařadit dají. Tato zásada je ideální i při výběru vhodného sladidla.
Vysoký glykemický index má klasický rafinovaný bílý cukr, hnědý cukr, hroznový cukr - glukóza, a rovněž přírodní třtinový cukr, med, javorový sirup a glukózový sirup. Všechny tyto sladidla jsou nevhodné pro diabetiky, protože enormně zvyšují hladinu krevního cukru. Mezi nevhodné bychom měli zařadit i některé umělá sladidla, např. aspartam (E951), sacharin (E954), acesulfam K (E950) a cyklamát (E952). Jde o látky pro tělo cizí, protože se běžně v přírodě nevyskytují a mají i poměrně vysoký glykemický index. Navíc pro diabetiky existují i spolehlivější a zdravější způsoby slazení.
Sladidla vhodné pro diabetiky
Alternativními a mnohem zdravějšími prostředky na slazení jsou přírodní sladidla. Sirup z agáve, třtinová melasa, ječný či rýžový slad. Všechny mají nízký glykemický index a v mírném dávkování patří mezi vhodné sladidla pro diabetiky. Jedním z rozšířených sladidel je ovocný cukr - fruktóza. Najdete ho ve složení téměř každé dia sladkosti určené pro diabetiky. Je sladší než řepný cukr a má také nízký glykemický index, ale diabetici by si měli hlídat její příjem. Vhodným sladidlem je například ovocný cukr - erythritol, který nezvyšuje cukr v krvi ani hladinu inzulínu. Doporučená denní dávka je cca 80 g, jinak by mohl způsobovat zažívací potíže, což je při alkoholových cukrech poměrně běžné. Další možností je březový cukr. I xylitol je alkoholový cukr, takže ho třeba konzumovat s mírou. Kromě toho, že je vhodný pro diabetiky, prospívá i zubům a zvyšuje hustotu kostí.
Zmínit bychom měli i stevia, která je velmi oblíbeným přírodním sladidlem. Nezatěžuje tělo žádnými kaloriemi a současně nezvyšuje hladinu krevního cukru. Její glykemický index je nádherná 0! Sladivost má přitom až 300-krát vyšší než klasický řepný cukr. Diabetici si ji mohou spokojeně dopřát a použít ji nejen do nápojů, ale i při pečení a vaření. Jelikož má jedinečnou příchuť, při pečení dezertů ji můžete potlačit například kvalitní hořkou čokoládou s vysokým obsahem kakaa.
Zdravé sladkosti
Mezi zdravé sladkosti vhodné pro diabetiky patří naše proteinově-tuková tyčinka Wellness bar. Obsahuje speciální směs proteinů, zdravých tuků a vlákniny s prebiotickým charakterem. Má nízký glykemický index, je slazená Stevieho a představuje přirozený zdroj vitamínů a minerálů. Na výběr máte čokoládovou nebo vanilkovou. Navíc si ji můžete dát kdykoliv a kdekoliv během dne.
Na rychlé zahnání únavy z nedostatku cukru poslouží osvěžující energetické bonbony Energy drops. Dodají vám rychlou a nezbytnou energii pro jakoukoliv aktivitu, fyzickou i psychickou. Díky taurinu a kofeinu povzbudí Vaši mysl a výživná látka L-karnitin zabezpečí dostatek energie. Jsou slazené fruktózou a najdete je v 3 ovocných příchutích.
Další zdravou pamlskem je náš jedinečný gainer ve formě pudingu Extra Mass Puding. Díky lahodné a lehce stravitelné formě pudinku je ideální zdroj energie při sportování. Díky rychlé přípravě bez vaření je vhodný i jako rychlá pamlsek, která zasytí na delší dobu. Má ideální poměr sacharidů a bílkovin, množství vitaminů a esenciálních aminokyselin. Pouze smícháme s mlékem a sladká čokoládová nebo vanilková pamlsek je hotová. Pro diabetiky doporučujeme max 1 pudink denně.
Zdravou a chutnou sladkostí může být i proteinový nápoj. Vyzkoušejte Wellness Daily Protein - svým složením nemá na trhu konkurenci a kombinací látek je jedinečný pro nastavení správného fungování organismu. Obsahuje 65% třísložkového proteinu s postupným uvolňováním aminokyselin, MCT tuky, vlákninu, enzymovou složku a komplex vitamínů a minerálů. Pokud si tento protein vyděláte v plnotučném mléce, dostanete nutričně bohatou a zdravou sladkost. V nabídce máme až 7 příchutí (vanilka, čokoláda, čokoláda + kokos, natural, jahoda + malina, slaný karamel, pistácie). Určitě si každý vybere.
Odpověď na otázku, zda diabetici mohou vůbec sladké, je tedy ano. Pokud si dají vhodně vybranou zdravou sladkost. Ulahodí tak nejen chuťovým buňkám, ale především svou zdraví.