LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Esenciální aminokyseliny BCAA (leucín, izoleucín, valín)
Esenciální aminokyseliny BCAA (leucín, izoleucín, valín)

Esenciální aminokyseliny BCAA (leucín, izoleucín, valín)

Esenciální aminokyseliny BCAA (leucín, izoleucín, valín)

Obsah

Zkratka BCAA (Branched -chain amino acid) znamená v překladu aminokyselina s rozvětveným řetězcem. Jde o skupinu tří (leucin, izoleucin a valin) z osmi esenciálních aminokyselin, které jsou potřebné pro vytvoření proteinu. Hrají důležitou roli při syntéze bílkovin. Důvod, proč jsou označovány, jako rozvětvený řetězec je fakt, že jejich struktura má "větve" přes hlavní kmenové molekuly.

Kombinace těchto tří esenciálních aminokyselin tvoří přibližně jednu třetinu kosterního svalstva lidského těla.

Leucin 

Je větvená aminokyselina, kterou tělo nedokáže samo syntetizovat z dostupných zdrojů, proto je třeba ji doplňovat z potravy. Podílí se na snižování zvýšené hladiny cukru v krvi a pomáhá při produkci růstového hormonu. Leucin funguje ve spojení s dalšími dvěma BCAA tak, aby ochránili svaly a působily jako "palivo" pro tělo.

Tvoří okamžitý zdroj energie, protože jsou využitelné přímo z krevního oběhu, odkud přecházejí do svalových buněk, které chrání a zvětšují jejich objem. Podporují hojení kostí, kůže a svalové tkáně. Jsou často doporučené pacientům, kteří se zotavují po operaci.

Leucin je nejdůležitější aminokyselina z BCAA pro stimulaci syntézy proteinů. Užívání samotného leucinu se však nedoporučuje, leucin způsobuje aminokyselinovou nerovnováhu, a i když další dvě BCAA (valin a izoleucin) jsou méně důležité, může zvýšený příjem leucinu mít negativní důsledky.

Příliš vysoký příjem leucinu může přispět k pelagrii (nemoc způsobena v důsledku nedostatku niacinu) a může zvýšit množství amoniaku v těle.

Zdroj leucinu v jídle 

  • maso
  • ořechy
  • fazole
  • neloupaná rýže
  • sójová mouka
  • celozrnné výrobky

Iizoleucin 

stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a energetickou hladinu. Je také potřebný pro tvorbu hemoglobinu. V kombinaci s dalšími dvěma BCAA zvyšuje energii, vytrvalost a pomáhá při hojení a uzdravování svalových tkání. U lidí, kteří trpí různými duševními, a fyzickými poruchami byl zjištěn nedostatek izoleucinu, což může vést k symptomům podobným hypoglykemii.

Zdroj izoleucinu v jídle

  • kuře
  • vejce
  • ryba
  • maso
  • žito
  • mandle
  • kešu ořechy
  • cizrna
  • čočka
  • sojová bílkovina
  • většina semen

Valin

Je třetí větvená aminokyselina. Představuje také pomoc při obnově tkání a pomáhá udržovat správnou rovnováhu dusíku v těle. Může být nápomocný při léčbě onemocnění jater a žlučníku. Pomoci může i při nápravě výrazného nedostatku aminokyselin, který může být důsledkem drogové závislosti. Nicméně příliš vysoké množství valinu může způsobit až halucinace.

Zdroje valinu v jídle

  • maso
  • houby
  • burské oříšky
  • mléčné produkty
  • obiloviny
  • sójové bílkoviny

BCAA jsou velmi populárním doplňkem pro ochranu i růst svalové hmoty a regeneraci organismu u sportovců. Doporučuje se, aby doplňkový izoleucin byl vždy přijat ve správné rovnováze s dalšími dvěma aminokyselinami s rozvětveným řetězcem, přibližně 2 miligramy každého leucitínu a valinu na každý miligram izoleucinu. Je vhodné užívat výživové doplňky, které kombinují všechny tři aminokyseliny.