Inulin je polysacharid s lineárními řetězci molekul fruktózy, které jsou navázány na jednu molekulu glukózy. Inulin je přírodní látka, která se vyrábí z kořene čekanky a nachází se i v hlízách topinambur.
Tato rozpustná vláknina podporuje tvorbu vlastních bifidobakterií, snižuje množství nežádoucích patogenních bakterií, a tím napomáhá udržovat zdravou bakteriální mikroflóru ve střevním traktu. Slouží jako náhrada cukru, tuku a jako zásobárna energie, přičemž jeho energetická hodnota je velmi nízká.
Významné účinky inulinu na lidský organismus:
-
působí proti rakovině střev,
-
redukuje hladinu cholesterolu,
-
podporuje zvýšenou syntézu vitamínů,
-
podporuje peristaltiku střev a zvyšuje objem stolice - upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje obsah lipidov - zvyšuje absorpci minerálů, včetně vápníku, čímž lze vysvětlit i antiosteoporózový účinek