LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Jak předcházet žaludečním vředům
Jak předcházet žaludečním vředům

Jak předcházet žaludečním vředům

Jak předcházet žaludečním vředům

Žalúdočné vredy postihujú čoraz väčší počet ľudí, avšak pripisuje sa mu len veľmi malá dôležitosť. V dnešnom článku sa môžete dočítať, ako toto ochorenie vzniká a ako mu úspešne predchádzať. Na začiatku však bude vhodné, keď sa spolu pozrieme na žalúdok vo všeobecnosti.

Obsah

Žaludeční vředy jsou defekty sliznice, které pronikají její svalovou vrstvou. Vřed vznikne, když na žaludeční sliznici působí kyselé žaludeční sekrety. Žaludeční vředy poznáte podle bolesti žaludku, tedy v oblasti pod hrudní kostí. Může být ostrá a pálivá, jindy zase tupá. Přesné místo bolesti závisí na umístění vředu. Bolest se střídavě objevuje a mizí, nejčastěji po jídle. Jedním z příznaků je i krev ve stolici, která bývá černá, pokud vřed praskl. Vznik žaludečních vředů způsobuje stres, vážné zranění, popáleniny.

Jak vznikají a jak jim předcházet ?

Přichází podzim, která je považována za kritické období pro lidi, kteří trpí žaludečními vředy. Toto onemocnění postihuje stále větší počet lidí a osobně si myslím, že se mu připisuje jen velmi malá důležitost. V dnešním článku se můžete dočíst, jak toto onemocnění vzniká a jak mu úspěšně předcházet. Na začátku však bude vhodné, když se spolu podíváme na žaludek obecně.

Stavba a funkce žaludku

Žaludek je vakovitý orgán, který slouží jako rezervoár potravy. Jeho hlavním úkolem je během tzv. skladovacího období promíchat obsah se žaludeční šťávou a připravit jej na další trávení (zpracování).

Stěnu žaludku tvoří sliznice, podslizničné vazivo a tři vrstvy svaloviny (podélná svalovina, okružní svalovina a šikmá svalovina). Celý žaludek je pokryt serózní vrstvou. Když potrava vstoupí do žaludku, jeho stěny se rozšíří, čímž se zvýší jeho kapacita. Maximální kapacita žaludku dospělého člověka je přibližně 2,5 litru.

Sliznice, která vystýlá žaludek je silně zvrásněná a obsahuje množství prohlubní, ve kterých je velké množství žláz. Tyto žlázy jsou tvořeny buňkami, které vylučují žaludeční šťávu, která obsahuje z 99% vodu, kyselinu chlorovodíkovou, hlen, pepsinogen, žaludeční lipázu, gastroferín a chymosin.

Za 24 hodin se v žaludku vytvoří přibližně 2 litry žaludeční šťávy.

  • Kyselina chlorovodíková - udržuje optimální pH žaludku, likviduje bakterie a aktivuje pepsinogen na aktivní pepsin
  • Pepsin - zajišťuje zpracování přijatých bílkovin, rozkládá bílkoviny na jednoduché peptidy
  • Hlen (mucin) - chrání žaludeční sliznici před působením kyseliny chlorovodíkové
  • Žaludeční lipáza - štěpí emulgován tuk v mléce av smetaně
  • Gastroferín - umožňuje vstřebávání železa
  • Chymosin - je důležitý u dětí, způsobuje srážení mléka

Potrava může v žaludku přetrvávat od 30 min. do 4 hodin. Během tohoto času se mění na tzv. tráveninu (řídkou kaši) a přesouvá se na dno žaludku k vrátném. Žaludeční kontrakce uvolní tráveninu do dvanáctníku, což je první část tenkého střeva. Do dvanáctníku ústí slinivku a žlučovod.

Žaludek je vakovitý orgán, ve kterém se potrava uskladňuje (rezervoár potravy) a začíná trávit. Sliznice, která vystýlá žaludek je silně zvrásněná a obsahuje množství prohlubní, ve kterých je velké množství žláz. Tyto žlázy jsou tvořeny buňkami, které vylučují žaludeční šťávu, která obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, hlen a pepsin.

Jak vznikají žaludeční vředy?

Princip vzniku žaludečního vředu spočívá v nadměrné tvorbě kyseliny chlorovodíkové a pepsinu. Kyselinu chlorovodíkovou spolu s pepsinem můžeme považovat za agresivní faktory, které narušují ochrannou vrstvu sliznice žaludku (hlen) a způsobují její ubývání (řídnutí).

Když dojde k úplné ztrátě této ochranné vrstvy (hlenu) a samotná sliznice žaludku je vystavena působení kyseliny chlorovodíkové a pepsinu, vzniká vřed. Když kyselina chlorovodíková spolu s pepsinem pronikne i přes sliznici žaludku, kde se nacházejí cévy, nastává krvácení, které může být velmi nebezpečné.

Nadměrnou tvorbu kyseliny chlorovodíkové a pepsinu způsobuje:

  • kofein
  • mléko
  • stres
  • kouření
  • alkohol
  • časté používání léků proti bolesti
  • špatný životní styl
  • nadměrná konzumace sacharidů (při zvýšené tvorbě inzulínu, který má za úkol uklidit cukr z krve, dochází ke zvýšené tvorbě žaludeční kyseliny)
  • helicobacter pylori (více o tomto nebezpečném mikroorganismu si může přečíst zde)

Kyselinu chlorovodíkovou spolu s pepsinem můžeme považovat za agresivní faktory, které narušují ochrannou vrstvu sliznice žaludku (hlen) a způsobují její ubývání (řídnutí). Když dojde k úplné ztrátě této ochranné vrstvy (hlenu) a samotná sliznice žaludku je vystavena působení kyseliny chlorovodíkové a pepsinu, vzniká vřed.

Jak žaludečním vředům předcházet a jak podpořit jejich léčbu?

Jak jsem již výše zmiňoval, za tvorbu žaludečních vředů je zodpovědná nadměrná tvorba kyseliny chlorovodíkové a pepsinu. Vhodnou prevencí je vyhýbat se faktorům, které zvyšují (podporují) nadměrnou tvorbu žaludeční kyseliny. Tedy vhodné je omezit nebo zcela skoncovat s kouřením, čímž se uchráníte i před jinými komplikacemi, které kouření způsobuje, snížit konzumaci mléka alkoholu a kávy, naučit se relaxovat a užívat si život. Pozitivní účinky přináší i pravidelné sportování.

Léčbu žaludečních vředů můžete podpořit používáním vitaminu U. Právě vitamin U, který je derivátem aminokyseliny methioninu, se považuje za účinný anti-vředový faktor. Kompava Vitamín U je čistě přírodní látka, která se vyskytuje v zelí, listech zelené zeleniny a v žloutku. Vitamín U vyniká i schopností snížit aktivitu nebezpečného Helicobacter pylori.

Vitamín U pomáhá při:

  • podpoře imunitního systému
  • při vředových onemocněních žaludku
  • při častých trávicích obtížích
  • podporuje snižování závislosti na lécích a alkoholu
  • detoxikuje organismus