Obsah
Co jsou probiotika?
Lidský organismus je domovem mnoha bakterií. Ne však všechny stojí za vznikem nepříjemných onemocnění. Mnohé z bakterií jsou právě naopak zdraví prospěšné. Nazýváme je probiotika. V největším množství se nacházejí v trávicí soustavě, zejména v tlustém střevě. Soubor těchto bakterií známe pod kolektivním názvem střevní mikroflóra, která hraje klíčovou roli ve správném fungování celého organismu.
Věděli jste, že některé bakterie mají vliv na produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem? Právě ty tvoří ve střevě jistou „bariéru“, která chrání organismus před průnikem mikrobů, virů a bakterií.
Probiotika obsahují živé bakterie přirozeně se nacházející ve střevní mikroflóře. Probiotika tak přispívají ke správnému fungování trávicího systému a zachování přirozeného množství střevní mikroflóry.
Věděli jste, že počet probiotik v lidském těle je přibližně desetinásobně vyšší, než počet samotných buněk našeho těla?
Probiotika vs. prebiotika
Dva pojmy, které bývají často nesprávně zaměňovány, avšak skutečnosti mají odlišné vlastnosti. Jak bylo výše zmíněno, jednou z vlastností probiotik je právě obsah živých bakterií, které však prebiotika neobsahují. V případě prebiotik je klíčové jejich působení na UŽ EXISTUJÍCÍ bakterie střevní mikroflóry, podporují jejich množení a růst.
Dilema: která probiotika jsou ta správná?
Neexistuje jeden kmen probiotik, který byl univerzálně účinný pro všechny uživatele. Vše totiž závisí na jedinečném mikrobiálním složení žaludku a střev, takzvaném mikrobiomu. Výběr probiotik závisí na individuálních potřebách organismu, také na problému, který je třeba řešit.
Slyšeli jste, že velká část obranyschopnosti organismu pochází ze žaludku a střev? Vězte, že mikrobiologické složení ve střevech a v žaludku ovlivňuje v lidském organismu mnohem více procesů než imunitní reakce.
Na co si dát pozor při nákupu probiotik?
Při výběru nejen probiotik, ale všech doplňků stravy je třeba být opatrný. Proč? Zejména proto, že ne všechny doplňky stravy svým obsahem dokáží zajistit tak prospěšné účinky, jak tvrdí jejich obal.
Při výběru probiotik je při zachování efektivnosti výživového doplňku důležité zaměřit se na:
- množství aktivních kultur;
- celkové složení produktu;
- způsob užívání (Z důvodu zajištění efektivního transportu účinných látek přes kyselé prostředí v žaludku až do střev.);
- způsob skladování (Nesprávný způsob skladování může způsobit uhynutí bakterií.).
Čím jsou probiotika Probiodom výjimečná?
-
Technologie Probioact®
Probioact® je inovativní technologie, která funguje na principu pečlivě vybraných ingrediencí, které podporují životaschopnost a prémiovou kvalitu probiotických kmenů v našem Probiodomu. Jedná se o kombinaci bílkovinné složky, minerálů, prebiotik a enzymů, které zajistí, že Probiodem si při pokojové teplotě uchová garantovaný počet probiotických bakterií až ke dni expirace. Garance počtu bakterií ke dni expirace však není jediným benefitem, technologie Probioact® podporuje optimální přežití probiotických kmenů během průchodu gastrointestinálním traktem, stimuluje metabolickou aktivitu, čímž zajišťuje, že bakterie v Probiodomu jsou živé a aktivní.
-
Garance živých buněk ke dni expirace
Probiotika definujeme jako mikroorganismy, pro jejich funkčnost a celkovou účinnost je tak důležité, aby zůstaly stabilizovány a na živu až k datu spotřeby. V tradičních probiotických produktech vlivem vody, kyslíku či teploty značná část těchto bakterií uhyne již během skladování. K zákazníkovi se tak dostane produkt, jehož kvalita a funkčnost je značně snížena, protože část bakterií je neaktivních (uhynulých). Při technologii Probioact® však zůstávají buňky živé po celou dobu, minimálně do dne data spotřeby, což pro zákazníka znamená kvalitní a zejména účinný a funkční produkt.
-
Přechod gastrointestinálním traktem
Nízké pH žaludku či trávicí enzymy u tradičních probiotických produktů zapříčiní, že část probiotických kmenů uhyne během průchodu trávicím traktem. Technologie Probioact® chrání probiotické bakterie i v těchto „nepřátelských“ podmínkách a zajistí, že bakterie projdou trávicím traktem živé.
-
Stimulace metabolické aktivity
Produkce mléčných kyselin, bakteriocinů, krátkých řetězců mastných kyselin a jiných metabolitů jsou účinky probiotických kultur. Právě tyto účinky mají příznivý vliv na lidské zdraví. Abychom skrze probiotické produkty těchto účinků dosáhli, je důležité, aby probiotické bakterie byly nejen živé, ale také metabolicky aktivní. Na aktivitu bakterií ovlivňuje kyselina mléčná, která odráží metabolickou aktivitu probiotických bakterií. Čím více kyseliny mléčné se produkuje, tím více jsou probiotické bakterie aktivní. Proto díky technologii Probioact® tak Probiodem obsahuje speciálně vybrané přísady, které zlepšují metabolické aktivity probiotických bakterií.