LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Jaký protein je ideální pro starší lidi?
Jaký protein je ideální pro starší lidi?

Jaký protein je ideální pro starší lidi?

Jaký protein je ideální pro starší lidi?

S přibývajícím věkem se mohou objevit určité zdravotní potíže, zejména co se týče fyzické kondice – může jít o pokles síly, ztrátu svalové hmoty apod. V tomto článku se zaměříme na identifikaci faktorů, které je třeba vzít v úvahu při výběru takových bílkovin, které nejlépe vyhovují potřebám starší generace.

Obsah

Jaké bílkoviny jsou pro starší lidi ideální?

Dokonalý protein neexistuje, ale některé bílkoviny jsou vhodnější než jiné. Bílkoviny živočišného původu mají oproti rostlinným bílkovinám vyvážené složení esenciálních aminokyselin a ještě i vynikající stravitelnost (rovnováha přijatých živin musí být zachována). Z tohoto důvodu se doporučuje, aby živočišné bílkoviny tvořily nejméně 50% denního příjmu bílkovin. 1, 2, 3.

Mléčné bílkoviny jsou podle Mezinárodní iniciativy pro sarkopenii (International Sarcopenia Initiative) nejlepším typem bílkovin pro starší lidi (2004).

Proč právě mléčné bílkoviny nejvíce vyhovují potřebám starších lidí?

Kromě složení a stravitelnosti aminokyselin, musí bílkoviny splňovat tři požadavky, aby mohly být považovány za vhodný doplněk stravy pro starší lidi:

1. Musí obsahovat dostatek esenciálních aminokyselin, zejména BCAA (Branched Chain Amino Acids – esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem – leucin, isoleucin, valin), především leucin;

2. Musí být snadné ke konzumaci;

3. Musí podporovat syntézu svalových bílkovin.

Právě mléčné bílkoviny (jako syrovátka a kasein) splňují všechna tři uvedená kritéria. 4, 5, 6, 7

Proč jsou esenciální aminokyseliny BCAA důležité?

Je důležité přijímat bílkoviny s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, abychom maximalizovali syntézu svalových bílkovin. Nejlepší jsou bílkoviny, které vyhovují potřebám našeho organismu a jsou dobře stravitelné. 8

Kvalitu bílkovin specifikuje indikátor DIAAS - zohledňuje kvalitu složení aminokyselin a jejich stravitelnost. Čím vyšší hodnota DIAAS, tím je kvalita proteinu vyšší. Sloupcový graf na obrázku č. 2 1 zobrazuje indikátor DIAAS pro různé zdroje bílkovin. Vidíme, že mléčné bílkoviny (kasein, mléčný proteinový koncentrát, sušené plnotučné mléko, syrovátkový proteinový izolát, syrovátkový proteinový koncentrát) mají ze všech zdrojů bílkovin nejvyšší indikátor. 9, 10

Příjem esenciálních a neesenciálních aminokyselin u starších lidí

Neměli bychom zapomínat, že u starších lidí se celkový příjem potravy snižuje. V důsledku toho se snižuje i příjem všech aminokyselin. Proto, i když by esenciální aminokyseliny měly být upřednostněny, nesmíme ignorovat ani ty neesenciální.

Esenciální aminokyseliny BCAA mají pozitivní vliv na metabolismus bílkovin. Zlepšují syntézu svalových bílkovin a blokují jejich rozpad. Ze tří BCAA je nejdůležitější leucin, který podporuje anabolismus. 5, 11, 12

Stanovením ideální dávky leucinu, potřebné ke stimulaci syntézy svalových bílkovin, se zabývala nejedna studie. První, z roku 2006, ukázala, že množství leucinu potřebné k dosažení optimální anabolické odpovědi u lidí starších 60 let, bylo vyšší než množství potřebné pro mladé dospělé (2,8 g ve srovnání s 1,7 g). 13

Lékařské kliniky v Severní Americe uvádějí pro dostatečnou stimulaci anabolismu minimální množství leucinu 2,2 g na porci. Je lepší sáhnout po vysokém zdroji leucinu, například ve formě mléčných bílkovin. Například micelární kasein od Kompavy obsahuje až 3,5 g leucinu v jedné dávce. Proto dávka kaseinu 30 g poskytuje tělu všechny esenciální aminokyseliny potřebné ke zvýšení syntézy svalových bílkovin, dokonce i pro svaly starších. 14

Je třeba vybírat snadno konzumovatelné bílkoviny?


Celkový katabolismus (ztráta svalových bílkovin) je na vrcholu mezi jídly, na rozdíl od anabolismu (syntéza svalových bílkovin), který nastává po příjmu bílkovin. Z tohoto důvodu je třeba konzumovat bílkoviny pravidelně během dne. Studie ukazují, že nejdůležitější je naplnit celkový denní příjem bílkovin, jejich načasování a rozložení není až tak podstatné. 15, 16

Zároveň je nutné přihlížet ke snížení chuti k jídlu v důsledku vyššího věku – množství přijaté potravy ve věku 40 – 70 let klesá v průměru o 25%. To je důvod, proč přibližně čtvrtina starších lidí závislých na pomoci jiných (domácí lékařská péče, pečovatelský ústav) trpí podvýživou. 17

Proto je vhodné rozložit celkový příjem potravy na celý den a zejména vybrat snadno konzumovatelný zdroj bílkovin, například ve formě koktejlu, pudinku nebo dezertu. Mléčné bílkoviny, zejména micelární kasein, jsou pro tento účel dokonale přizpůsobeny. Existují různé doplňky výživy, různé nápoje s obsahem až 14 g bílkovin na 100 ml. Taková forma poskytuje maximum živin v minimálním objemu s příjemnou chutí, aby byl produkt co nejlákavější. 18

U starších lidí je třeba podpořit anabolismus a co nejvíce omezit katabolismus.

Proč udržovat tělo v anabolickém stavu?

Za prvé – dávka bílkovin by měla být dostatečná, aby se zvýšila syntéza svalových bílkovin. Je třeba brát v úvahu skutečnost, že sval staršího člověka méně reaguje na nedostatek aminokyselin v porovnání s mladším organismem. 19

Za druhé – cílem je omezit ztrátu svalstva. Řešení jsou dvě: zkrátit čas mezi jídly a zvýšit příjem bílkovin. Je třeba se zaměřit na potravu a výběr bílkovin, které se postupně vstřebávají do těla, aby koncentrace aminokyselin v krvi byla stále na vyšší úrovni, než je bazální. Pokud jde o zvýšení množství jídla, vraťme se k tomu, o čem jsme psali výše – potřebný je snadno konzumovatelný zdroj bílkovin (např. micelární kasein). 4

Jsou mléčné bílkoviny vhodné pouze pro starší lidi?

Ne, jsou užitečné pro všechny věkové kategorie. Například micelární kasein obsahuje 2,6% vápníku, tedy 2 600 mg/kg! Vápník přispívá k udržení kostní hmoty (snížení rizika osteoporózy) a ke zdraví svalstva.

Věděli jste?

V případě starších lidí, zejména těch po šedesátce, je nezbytné hlídat příjem živin, zejména bílkovin. Celkový příjem stravy je nižší a tím pádem tělo může trpět nedostatkem ostatních živin – zejména jódu, zinku, Omega-3 (EPA a DHA), železa a vitaminu C. Uvedené makro a mikroživiny by měly být zastoupeny v doplňcích výživy určených pro starší lidí, aby byly co nejkomplexnější. 20

___________________________________________________________________________________________________________________

ZDROJE:

[1] Cruz-Jentoft AJ, Landi F, Schneider SM, Zúñiga C, Arai H, Boirie Y, Chen LK, Fielding RA, Martin FC, Michel JP, Sieber C, Stout JR, Studenski SA, Vellas B, Woo J, Zamboni M, Cederholm T (2014) Prevalence of and interventions for sarcopenia in ageing adults: a systematic review. Report of the International Sarcopenia Initiative

[2] Paddon-Jones D., Leidy H. (2014). Dietary protein and muscle in older persons. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care vol. 17, 1:5-11. Epub September 12, 2014. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000011

[3] Marzetti E., Calvani R., Tosato M., Cessari M., Di Bari M., Cherubini A., Collamati A., D’Angela E., Pahor M., Bernabel R., Landi F. (2017). « Sarcopenia: An Overview ». Aging Clinical and Experimental Research, vol. 29, no 1, p. 11‑17. Epub February 2, 2017. https://doi.org/10.1007/s40520-016-0704-5

[4] Kerksick C.M., Wilborn C.D., Roberts M.D., Smith-Ryan A., Kleiner S.M., Jäger R., Collins R., Cooke M., Davis J.N., Galvan E., Greenwood M., Lowery L.M., Wildman R., Antonio J. and Kreider R.B. (2018). ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommandations. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15:38. Epub August 01, 2018. https://doi.org/10.1186/s12970-018-0242-y

[5] Lacroix M., Bos C., Léonil J., Airinei G., Luengo C., Daré S., Benamouzig R., Fouillet H., Fauquant J., Tomé D., Gaudichon C. (2018). Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement. Am J Clin Nutr 2006; 84:1070–9/ Epub January 23, 2018. https://doi.org/10.1556/1646.10.2018.10

[6] Ingredia. Prodiet 87 B Fluid – Nutrition facts . December 11, 2015.

[7] Ingredia. Prodiet 90 S – Nutrition facts . March 18, 2016.

[8] Atherton P.J., Smith K. (2012). Muscle protein synthesis in response to nutrition and exercise. J Physiol, 590(5):1049–1057. Epub January 31, 2012. https://doi.org/10.1113/jphysiol.2011.225003

[9] Report of an FAO Experte consultation. Dietary protein quality evaluation in human nutrition. ISSN 0254-4725 FAO and food nutrition paper 92. 31 March – 2 April, 2011.

[10] Robert R. Wolfe, Update on protein intake: importance of milk proteins for health status of the elderly, Nutrition Reviews, Volume 73, Issue suppl_1, August 2015, Pages 41–47. Epub July 11, 2015. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv021

[11] Imanipour V., Banaiifar A., Mahdi F., Naderi A., Sadeghi M. (2018). The effects of branch-chain amino acids on fatigue in the athletes. Interventional Medicine and Applied Science 2061-5094. Epub March 19, 2018. https://doi.org/10.1556/1646.10.2018.10

[12] J.C. Anthony, T.G. Anthony, S.R. Kimball, T.C. Vary, L.S. Jefferson (2000). Orally Administered Leucine Stimulates Protein Synthesis in Skeletal Muscle of Postabsorptive Rats in Association with Increased eIF4F Formation, The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 2. Pages 139–145. Epub February 01, 2000. https://doi.org/10.1093/jn/130.2.139

[13] C.S. Katsanos, H. Kobayashi, M. Sheffield-Moore, A. Aarsland, R.R Wolfe (2006). A high proportion of leucine is required for optimal stimulation of the rate ofmuscle protein synthesis by essential amino acids in the elderly. Am J Physiol Endocrinol Metab 2006;291(2):E381–7. Epub August 01, 2006. https://doi.org/10.1152/ajpendo.00488.2005

[14] Hope Barkoukis (2016). Nutritions recommendations in elderly and Aging. Practice-base nutrition Care, Medical clinics of North America. Vol 100, number 6, 1237-1250. Pub November 2016.

[15] Poortmans, J.R., Carpentier, A., Pereira-Lancha, L.O., & Lancha Jr., A. (2012). Protein turnover, amino acid requirements and recommendations for athletes and active populations. Brazilian Journal of Medical and Biological Research45(10), 875-890. Epub June 06, 2012.https://dx.doi.org/10.1590/S0100-879X2012007500096

[16] I.Y. Kim, S. Schutzler, A.M. Schrader, H.J. Spencer, G. Azhar, R.R. Wolfe, A.A. Ferrando (2018). Protein intake distribution pattern does not affect anabolic response lean body mass, muscle strength or function over 8 weeks in older adults: a randomize-controlled trial. Clinical Nutrition, Vol 37, Issue 2, 488-493. Epub Avril 2018. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.02.020

[17] V. Pouyet, A. Giboreau, G. Cuvelier, L. Benattar (2015). Les préférences culinaires des personnes âgées vivant en institution : facteurs d’appréciation sensoriels et cognitifs. Cahier de Nutrition et Diététique 2015. Vol 50, n°5, p235-289. Pub November 2015. https://doi.org/10.1016/j.cnd.2015.03.008

[18] Ingredia, Prodiet Fluid. The Innovative Micellar Casein dedicated to high protein beverages. https://www.prodiet-fluid.com/

[19] D. Dardevet, D. Rémond, M.A. Peyron, I. Papet, I. Savary-Auzeloux, L. Mosoni (2012). Muscle wasting and resistance of muscle anabolisme : the « anabolic threshold concept » for adapted nutritional strategies during sarcopenia. The Scientific World Journal, Vol 2012, ID 269531. Epub December 03, 2012. https://dx.doi.org/10.1100/2012/269531

[20] Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (ANSES). (2019) Dossier de presse – Repères alimentaires pour populations spécifiques. Consulté le 2 juillet 2019. https://www.anses.fr/fr/content/rep%C3%A8res-alimentaires-pour-les-populations-sp%C3%A9cifiques-enfants-femmes-enceintes-allaitantes