Kyselina listová patří ke skupině vitamínů B, konkrétně pod označením vitamín B9. Je vitamínem rozpustným ve vodě, který je nezbytný pro tvorbu nových buněk, funkci imunitního systému, je klíčový při syntéze DNA, pozitivně ovlivňující psychiku a zejména je využíván ženami během těhotenství. Často je kyselina listová označována jako folát, ale toto označení není zcela správné. Folát je přirozeně vyskytující forma vitamínu B9 v potravinách a kyselina listová je syntetickou verzí vitamínu B9 v doplňcích stravy.

Účinky kyseliny listové

Nedostatek kyseliny listové, může způsobit vážné komplikace, jako jsou například neuropsychické poruchy u seniorů, chudokrevnost či u těhotných žen může způsobit vývojovou poruchu plodu. Je tedy velmi důležité, aby v našem organismu byla kyselina listová dostatečně zastoupena, jelikož v něm hraje klíčovou roli, a to v různých oblastech. Její účinky pozitivně ovlivňují od prenatálního vývoje plodu dítěte po zdravou imunitu, ale má také mnoho dalších účinků, o kterých se v tomto článku dozvíte více.

  • Tvorba DNA a RNA a regenerace buněk: vitamin B9 podporuje syntézu a opravu genetického materiálu, čímž podporuje správné dělení a růst buněk, také v něm probíhají důležité biologické procesy.
  • Tvorba červených krvinek: kyselina listová je nezbytná pro správnou tvorbu červených krvinek, jejichž funkcí je přenos kyslíku v organismu, její deficit může vést k chudokrevnosti.
  • Zdravý vývoj plodu dítěte: ženy během prenatálního vývoje dítěte nutně potřebují kyselinu listovou jako prevenci proti možným poruchám plodu. Tento vitamín předchází vrozeným vadám nervové soustavy, kam mohou patřit například mozek, páteř či rozštěp.
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění: pomáhá regulovat hladiny aminokyseliny homocysteinu v krvi, čímž snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Podporuje zdraví kostí: aminokyselina homocystein ovlivňuje hustotu kostí, proto je důležité si dopřát optimální hladiny vitamínu B9.
  • Podporuje správnou funkci psychiky: kyselina listová syntetizuje neurotrasmitery a tím přispívá k celkové duševní pohodě, také může snižovat riziko vzniku psychických poruch. Mnohé studie dokazují, že lidé trpící úzkostí či depresí měli během nízké hladiny kyseliny listové.
  • Podpora imunity,
  • Podpora mozku,
  • Snižuje únavu.

Jak užívat kyselinu listovou?

Správné užívání kyseliny listové může maximalizovat její účinky a blahodárně ovlivňovat náš organismus. Tento vitamín je obsahem mnoha potravin, ale jeho přítomnost je také ve výživových doplňcích. Je vhodné užívat doplňky obsahující aktivní formu kyseliny listové. Zjistěte, jaké jsou doporučené dávky a kdy je nejvhodnější ji užívat.

  • Děti: novorozenci do 6 měsíců: 65 mg/denně
  • Děti: 6 – 12 měsíců: 80 mg/denně
  • Děti: 1–3 roky: 150 mg/denně
  • Děti: 4 – 8 let: 200 mg/denně
  • Děti: 9 – 13 let: 300 mg/denně
  • Dospělí: 14 a více: 400 mg/denně
  • Těhotné ženy: 600 mg/denně
  • Kojící ženy: 500 mg/denně.

Kyselina listová v potravinách

Kyselina listová se přirozeně nachází zejména v listové zelenině, ale je zastoupena i v jiných mnoha potravinách, které byste si měli zařadit do svého jídelníčku, chcete-li zvýšit hladiny vitamínu B9.

  • Listová zelenina: špenát, kapusta, brokolice, rukola, chřest, hlávkový salát
  • Ovoce: citrusy, avokádo, banán, pomeranč, mango, jahoda, třešeň, malina
  • Luštěniny: čočka, fazole, hrášek, cizrna
  • Celozrnné potraviny: celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo, hnědá rýže a ovesné vločky
  • Mléčné výrobky: měkké sýry, plísňové sýry
  • Živočišné zdroje: vejce, játra
  • Zeleninové smoothie
  • Ořechy
  • Kvasnice
  • Cereálie.