Laktóza je přírodní cukr, který se přirozeně nachází v mléce a mléčných výrobcích. Tento disacharid se skládá ze dvou jednoduchých cukrů – glukózy a galaktózy, které se vstřebávají do krevního oběhu přes střevní výstelku tlustého střeva. Pokud máte nedostatek laktázy, laktóza ve vaší potravě se přesouvá do tlustého střeva místo toho, aby byla zpracována a absorbována. V tlustém střevě normální bakterie interagují s nestrávenou laktózou, což způsobuje příznaky a symptomy intolerance laktózy jako jsou nadýmání, křeče v břiše, průjem, bolesti v břiše, zvracení.

Kde se nachází laktóza?

Laktóza je přítomna zejména v mléce a mléčných výrobcích. Kromě nich se však často přidává i do různých zpracovaných potravin, čímž se stává běžnou součástí našeho jídelníčku. Pokud máte intoleranci laktózy nebo se jí snažíte vyhnout, je důležité vědět, kde všude se může nacházet. Laktózu naleznete v mléce a těchto potravinách vyrobených z mléka:

  • jogurty,
  • sýry,
  • máslo,
  • smetana.

Kde všude je ještě laktóza v potravinách přítomna? Kromě uvedených může být laktóza i v nemléčných zpracovaných potravinách, například v pečivu, sušenkách, cereáliích, omáčkách, dresincích nebo sladkostech, kde se používá jako přísada. Ale setkat se s ní můžete také v některých lécích či výživových doplňcích.

Alergie na laktózu

I když se často zaměňuje s intolerancí laktózy, alergie na laktózu není totéž jako laktózová intolerance.

Při intoleranci laktózy chybí v těle enzym laktáza, který rozkládá laktózu na jednodušší cukry. Je to tedy enzymatická porucha, nejedná se o alergii – jde o nedostatečnou produkci enzymu laktázy, která laktózu rozkládá, buňkami střevních stěn. nadýmání, průjem či křeče po konzumaci mléčných výrobků či dokonce zvracení.

Alergie na laktózu je častější u kojenců a v dětském věku než u dospělých, zatímco laktózová intolerance postihuje spíše dospělou populaci.

Příznaky alergie na laktózu jsou nejčastěji trávicí, dýchací (anafylaktický šok) či kožní problémy. Důvodem vzniku alergie na laktózu je rychlá senzitivní reakce imunitního systému na mléčnou bílkovinu.

Pokud trpíte alergií na mléko, budete muset zcela vyloučit mléčné výrobky. I ty, které jsou označovány jako bezlaktózové. Jelikož bezlaktózové potraviny jsou při alergii na laktózu nevyhovující.

Co jíst při alergii na laktózu?

Nemusíte nutně jíst něco, co vám nechutná nebo se nějak výrazně omezovat. Trpíte-li alergií na laktózu, je důležité se vyhnout pouze potravinám, které ji obsahují.

  • rostlinná mléka (mandlová, sójová, kokosová),
  • veganské sýry,
  • bezlaktózové výrobky (částečně při intoleranci ano, při alergii ne),
  • čerstvé ovoce a zelenina,
  • ořechy a semena (dodávají vápník, riboflavin a vitamin D),
  • maso, drůbež, mořské plody (zdroj bílkovin).

Pokud pravidelně cvičíte je vhodné, abyste do jídelníčku zařadili protein LactoFree 90. Jedná se o „ultra čistý“ bezlaktózový syrovátkový protein vhodný pro osoby s laktózovou intolerancí, alergií na kasein, citlivým trávením a při low carb stravování.

Lidé s intolerancí laktózy nejsou schopni zcela strávit cukr (laktózu) v mléce. Dodržování správné diety pomáhá předejít nežádoucím příznakům a zajistit dostatečný přísun živin i při vyloučení laktózy z jídelníčku.  Vždy čtěte etiketu, abyste se případné konzumaci laktózy vyhnuli a nezpůsobili si potíže, bolesti a nepříjemnosti.