Co je inulin?
Inulin je rozpustná vláknina a přírodní polysacharid, který se nachází v různých rostlinách, zejména v kořenech čekanky. V tlustém střevě fermentuje, čímž podporuje růst prospěšných střevních bakterií a zlepšuje tak trávení. Rovněž reguluje hladiny cukru v krvi a podporuje imunitu. Kromě toho se používá také jako přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem. Ukážeme si, co to je inulin, jaké má účinky, kde jej najdeme a jak jej lze doplnit.
Jaké má inulin účinky?
Inulin účinky jsou širokospektrální, vzhledem k tomu, že je přírodní rozpustnou vlákninou. Je známý svými prebiotickými vlastnostmi, které podporují zdravou střevní mikroflóru a zlepšují tak celkové trávení. Inulin také reguluje hladiny cukru v krvi, ale má i řadu dalších účinků, které si blíže přiblížíme.
- Podpora trávení – inulin slouží jako prebiotikum, které podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech, čímž zlepšuje střevní mikroflóru, peristaltiku střev a celkovou trávicí funkci. Také zamezuje vzniku zácpy a střevních onemocnění a detoxikuje organismus od škodlivých látek.
- Lepší absorpce minerálů – pomáhá lépe vstřebávat minerály, které jsou důležité pro růst kostí, funkci nervového systému a svalů, jako jsou vápník a hořčík.
- Snižování hladiny cholesterolu – některé studie naznačují, že inulin může pomoci bourat vyšší hladiny nebezpečného LDL cholesterolu.
- Regulace hladiny cukru v krvi – inulin přispívá ke snižování glykemického indexu potravin, čímž zlepšuje metabolismus cukrů. To umožňuje udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi, a proto se i doporučuje pro diabetiky s diabetem 2. typu.
- Podpora imunity – svojí schopností podporovat zdraví střevní mikroflóry zabraňuje vzniku různých infekcí, čímž posiluje celkovou imunitu organismu.
- Podpora hubnutí – je nízkokalorický a zvyšuje pocit sytosti, čímž je užitečný při hubnutí.
Kde se inulin nachází?
Inulin, jako přírodní vláknina, je obsahem různých rostlin, nalézt jej můžeme zejména v kořenech či hlízách. Tento polysacharid využívají rostliny jako zásobní cukr a je často extrahován zejména z čekanky. Pro své prebiotické účinky je pro náš organismus velmi důležitý a doporučujeme si jím zpestřit jídelníček. Ukážeme si běžně dostupný inulin v potravinách.
- Artyčoky (zejména v kořenech)
- Chřest (zejména syrový)
- Cibule
- Česnek
- Rebarbora
- Čekanka (její kořen obsahuje nejvyšší množství inulinu a často se používá k extrakci této vlákniny)
- Topinambur (také významný obsah inulinu je v jeho lanýži)
- Pampeliška (kořen)
- Banány.
Dávkování a způsob užívání inulinu
Inulin má na náš organismus řadu pozitivních účinků. Kromě potravin s jeho bohatým obsahem, jej můžeme nalézt i ve výživových doplňcích. Vyskytuje se zejména v podobě prášku, ale doplnit jej můžete také například konzumací čekankového sirupu. Může být tedy přidáván do různých nápojů, smoothies či jogurtů. Optimální dávka na den se může lišit od individuálních potřeb člověka, ale obecně se doporučuje 5g – 10g na den. Pro koho je ale inulin vhodný a kdo ho potřebuje víc?
- Pro lidi s trávicími obtížemi
- Vhodný pro diabetiky
- Vhodný i pro děti (což se může lišit a záviset na konkrétním věku dítěte)
- Vhodný pro těhotné a kojící ženy
- Prospěšný pro seniory
- Vhodný pro osoby s nadváhou a pro osoby s cílem úbytku na hmotnosti
- Pro lidi s vysokým cholesterolem
- Pro osoby s cílem lepšího vstřebávání minerálů
- Pro lidi s cílem podpořit a udržet zdravou střevní mikroflóru
- Pro osoby vyhledávající přírodní sladidlo
- Pro osoby s cílem posílit imunitu.