Co je kobalamin?
Kobalamin, známý také jako vitamín B12, je esenciální vitamín patřící mezi vitamíny skupiny B. V našem organismu hraje klíčovou roli v mnoha procesech. Podílí se na tvorbě červených krvinek, přispívá ke správnému fungování nervového systému či zajišťuje správnou funkci metabolismu. Jeho účinky pomáhají překonat únavu a vyčerpání, u kterých je vysoké riziko vzniku, pokud máte kobalaminu nedostatek. Zjistěte, proč je kobalamin pro nás důležitý a kde všude jej můžeme najít.
Proč je kobalamin důležitý?
Kobalamin jako vitamín, má v našem těle množství důležitých funkcí. Jak jsme již nastínili, podílí se na tvorbě červených krvinek, kde bez jeho přítomnosti by byly červené krvinky tak velké, že by nedokázaly předávat kyslík buňkám, čímž se předchází anémii. Rovněž je klíčový pro nervový systém, imunitu či metabolismus buněk.
Dávkování je klíčové k dosažení optimální hladiny vitamínu B12 v těle. Doporučené dávky se pohybují kolem 1 mg kobalaminu denně. Je vhodný i pro děti, těhotné a kojící ženy, vegetariány či vegany. Co se týče těhotných a kojících žen, vegetariánů a veganů, tak v těchto případech se doporučují vyšší dávky na 2/3mg denně.
Deficit kobalaminu může způsobit několik problémů zejména v podobě silné únavy a vyčerpání. A tyto všechny důvody dokazují důležitost užívání vitamínu B12.
Kde najdeme kobalamin?
Jelikož jsou zdroje kobalaminu živočišného původu jako je zejména maso, tak není v rostlinné stravě dostatečně zastoupen. Zde nastává problém pro vegetariány a vegany, protože z jejich stravy nemají správný a dostatečný příjem vitamínu B12, jaký by měli normálně mít. Proto se doporučuje sáhnout po výživových doplňcích s obsahem vitamínu B12. Pojďme si ukázat hlavní zdroje kobalaminu, které byste měli zahrnout do svého jídelníčku:
- Maso – hovězí, drůbež, vepřové, játra, ledviny
- Ryby a mořské plody – tuňák, losos, makrela, krevety, mořské řasy
- Mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty
- Vejce – zejména žloutek
- Obohacené potraviny – rostlinná mléka, cereálie, nutriční kvasnice.
Přebytek a nedostatek kobalaminu
Přebytek kobalaminu je vzácný, protože se v těle neukládá, protože je vylučován močí. Vysoké dávky také nepředstavují problém, při dlouhodobém užívání je ale vhodná konzultace s lékařem. Možné problémy nadbytku vitamínu B12:
- Potíže s trávením – nevolnost, průjem
- Zvýšená hladina homocysteinu – může ovlivnit zdraví srdce
- Riziko kožních vyrážek a akné
- Zhoršená funkce ledvin – zejména u lidí s onemocněním ledvin.
Naopak nedostatek kobalaminu může mít mnohem vážnější důsledky pro naše zdraví. Zejména kvůli své nezbytné přítomnosti při tvorbě červených krvinek, kde trpíte-li deficitem vitamínu B12, tak to vede k deformaci červených krvinek a následné chudokrevnosti. Nejvíce ohroženi jsou vegetariáni a vegani, kvůli nedostatečnému zastoupení kobalaminu v rostlinné stravě. Dále senioři, se zhoršeným vstřebáváním vitamínu B12, osoby s trávicími poruchami, osoby s poruchami metabolismu či pacienti po operaci žaludku. Příznaky nedostatku kobalaminu:
- Únava, slabost a vyčerpání
- Náladovost až deprese – ovlivňuje produkci neurotransmiterů
- Neurologické problémy – mravenčení, svalová slabost, problémy s koordinací, poruchy reflexů, porucha růstu, celkové poškození nervů
- Málokrevnost (megaloblastická anémie) – dušnost, bledá pokožka, záchvaty
- Nechuť k jídlu
- Bušení srdce
- Trávicí potíže – zácpa
- Poruchy paměti a soustředění – riziko demence u seniorů
- Záněty v dutině ústní – bolest jazyka a afty.
Příznaky se vyvíjejí postupně, proto je klíčové pravidelně sledovat hladinu kobalaminu, zejména u rizikových skupin, jako jsou senioři, vegetariáni a vegani.