Hypofit/Energofit + 3Energy bar gratis

Co je kyselina pantothenová?

Kyselina pantotenová, známá také jako vitamín B5, je vodou rozpustný vitamín, který patří do skupiny vitamínů B. Je nezbytná pro správnou funkci metabolismu energie a jeho tvorbu. Podílí se na syntéze koenzymu A, který je klíčový při rozkladu sacharidů, tuků a bílkovin. Zároveň se tento vitamín využívá také v kosmetickém průmyslu, díky svým příznivým účinkům na pokožku a vlasy. Zjistěte, jaké má vitamín B5 účinky, kdy jej užívat či v jakých potravinách jej můžete najít.

Jaké účinky má kyselina pantotenová?

Kyselina pantotenová účinky jsou širokospektrální a pozitivně ovlivňují naše zdraví. Mezi nejdůležitější z nich patří podpora metabolismu energie, čímž se snižuje stres a vyčerpání. Kromě toho má kyselina pantotenová blahodárné účinky na akné ale i množství jiných, které si zde blíže rozebereme.

  • Podpora metabolismu energie – je nezbytná pro tvorbu koenzymu A, který přeměňuje tuky, sacharidy a bílkoviny na energii. To zajišťuje správné fungování svalů, mozku a celého těla.
  • Zmírnění stresu – přispívá k tvorbě stresových hormonů v nadledvinkách, které tělu pomáhají překonávat psychickou i fyzickou zátěž.
  • Podpora nervového systému – zkvalitňuje komunikaci mezi nervovými buňkami, čímž příznivě ovlivňuje paměť, koncentraci a celkovou duševní pohodu.
  • Podpora syntézy hormonů – podílí se na syntéze cholesterolu, mastných kyselin či steroidních hormonů.
  • Podpora tvorby červených krvinek – zajišťuje správnou funkci krevního oběhu a okysličování buněk, čímž přispívá k celkovému zdraví organismu.
  • Zdraví pokožky – je přítomna při regeneraci buněk, čímž podporuje hojení ran, snižuje výskyt akné, snižuje vznik kožního zánětu, minimalizuje produkci kožního mazu a zlepšuje hydrataci pokožky.
  • Silnější vlasy a nehty – podporuje tvorbu keratinu, což je základní stavební prvek vlasů a nehtů, a tím se snižuje jejich lámavost a vypadávání.

Kyselina pantotenová v potravinách

Kyselina pantotenová se v potravinách přirozeně vyskytuje a určitě byste si ji měli zařadit do svého jídelníčku. Díky jejím blahodárným účinkům na metabolismus, pokožku či vlasy, je pravidelná konzumace potravin s jejím bohatým obsahem více než vhodná a důležitá. No doplnit ji můžete i konzumací výživových doplňků.

  • Maso a vnitřnosti (zejména játra a ledviny) – hovězí játra, krůtí játra, kachní játra, kuřecí játra, kuřecí maso, kachní, krůtí, hovězí, ryby
  • Vejce
  • Kvasnice
  • Mléčné výrobky – mléko, jogurt
  • Sušená syrovátka
  • Luštěniny – cizrna, čočka, hrách, sójové klíčky, fazole
  • Semínka a ořechy – slunečnicová semínka, sezamová semínka, arašídy
  • Zelenina – brokolice, kapusta, květák, zelí, meloun, brambor (i sladká brambor)
  • Celozrnné obiloviny a výrobky – hnědá rýže, ovesné vločky, celozrnný chléb.

Kdy užívat kyselinu pantotenovou?

Měli byste vědět, že zejména diabetici potřebují vyšší dávky tohoto vitamínu, ale také i lidé se zvýšeným stresem, sportovci, lidé s chronickou únavou, osoby s problémy pokožky či vlasů, ale také těhotné a kojící ženy. Její užívání závisí na individuálních potřebách, ale optimální dávka je 6 mg denně. Kdy je tedy důležité kyselinu pantotenovou užívat?

  • Ráno nebo dopoledne a během jídla
  • Před fyzickou aktivitou
  • Při pociťování zvýšeného stresu či duševní zátěže
  • Při zvýšené únavě – užívání je důležité také při zvýšené únavě, kde se může objevit riziko vzniku podrážděnosti či chronické únavy
  • Při problémech s pokožkou – užívání je klíčové, trpíte-li například akné, nadměrně suchou pokožkou nebo máte různá zranění či záněty.
  • Při lámání nehtů
  • Při lámání nebo vypadávání vlasů
  • Při oslabené imunitě
  • Pokud jste diabetik.