Co je natto?
Slyšeli jste už někdy o pokrmu natto? Je to tradiční japonské jídlo vyrobené z fermentovaných sójových bobů. Ty se nechají kvasit a díky přidané bakterii Bacillus subtilis jim přísluší charakteristická lepkavá textura a výrazná vůně, která je pro některé lidi považována za nepříjemnou. Natto je bohaté na bílkoviny, vlákninu, minerály a má významný obsah vitamínu K2, klíčový pro růst kostí. Ukážeme vám, jaké má natto účinky, jeho nutriční hodnoty a také natto recept.
Jaké má natto účinky?
Natto nabízí množství pro zdraví příznivých účinků. Je bohatý na bílkoviny, vlákninu, minerály a hlavně vitamín K2, které přispívají k celkovému zdraví našeho organismu. Důležitá v natto probíhající fermentace sójových bobů, zlepšuje trávení a střevní mikroflóru. Jaké jsou další významné natto účinky?
- Zdraví kostí – natto je bohaté na vitamín K2, klíčový pro správnou mineralizaci kostí a prevenci osteoporózy.
- Zdraví zubů
- Zlepšuje trávení – proces fermentace zajišťují probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru a celkové trávení.
- Snížení cholesterolu – pravidelná konzumace natto může snižovat hladiny LDL cholesterolu v krvi.
- Zlepšuje spánek
- Zdraví srdce – díky obsahu enzymů, jako je nattokináza, podporuje srážení krve, čímž může pomoci při prevenci krevních sraženin.
- Hormonální rovnováha – isoflavony ze sóji podporují hormonální rovnováhu, zejména u žen a zmírňují příznaky menopauzy.
- Zlepšuje funkci ledvin
- Podpora imunitního systému – natto obsahuje isoflavony, tedy hormony s antioxidačními účinky, které posilují imunitní systém a zabezpečují pro organismus lepší odolnost vůči infekcím.
- Protizánětlivé účinky – jeho protizánětlivé vlastnosti zmírňují možné záněty v těle.
- Podpora imunitního systému – natto obsahuje isoflavony, tedy hormony s antioxidačními účinky, které posilují imunitní systém a zabezpečují pro organismus lepší odolnost vůči infekcím.
- Podpora zdraví mozku - isoflavony mohou pomoci zlepšit kognitivní funkce a minimalizovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění.
- Zdraví pleti, vlasů a nehtů – díky obsahu vitamínu E a isoflavonů, natto podporuje celkové zdraví pokožky, a také posiluje vlasy a nehty.
- Zlepšuje prokrvení končetin.
Co obsahuje natto?
Natto je bohaté na spoustu různých živin, které blahodárně působí na náš organismus. Můžete si natto koupit nebo si ho sami doma připravit. Natto recept začíná namočením a uvařením sójových bobů, ty se pak smíchají s přidanou bakterií Bacillus subtilis, aby se umožnila fermentace, po dobu 24 hodin při 40 °C. Potom se natto nechá dozrát v chladničce po dobu 1 týdne, k vytvoření vláknitosti. Může se podávat s rýží, sójovou omáčkou a zeleninou. Je to jídlo určené k ránu a mělo by se tehdy i servírovat. Mezi klíčové složky natto patří:
- Bílkoviny
- Vitamin K2
- Isoflavony
- Vitamin B2 (riboflavin)
- Minerály (železo, vápník, hořčík a draslík)
- Probiotika
- Nattokináza (enzym).
Nutriční hodnoty natto
Natto je bohaté na živiny, které podporují celkové zdraví a vitalitu. Doporučuje se dávat k snídani, neboť je ideálním jídlem na začátek dne. Natto ve 100 g obsahuje:
- Kalorie – 212 kcal
- Bílkoviny – 18 g
- Tuky – 11 g
- Sacharidy – 14 g (4,9 g tvoří cukry)
- Vláknina – 5,4 g
- Vitaminy – 5,74 g kombinace vitamínů K2 (1 mg), B1 (0,1 mg), B2 (0,2 mg), B3 (1,5 mg), B5 (0,9 mg), B6 (0,1 mg), B7 (0,009 mg), B9 (0,03), E (0,5 mg)
- Minerály – 1,53 mg manganu, 8,5 mg železa, 729 mg draslíku, 115 mg hořčíku, 217 mg vápníku
- Isoflavony – 20 mg genisteinu, 13 mg daidzeinu, 7 mg glyciteinu.