Co je thiamin?
Thiamin, známý také jako vitamín B1, je vodou rozpustný vitamín ze skupiny vitamínů B. Pro náš organismus je nezbytný, jelikož hraje klíčovou roli v přeměně energie, funkci buněk, funkci nervového systému a psychiky, svalů či srdce. Naše tělo si jej samo nedokáže vytvořit, takže je důležité jej získávat přes stravu nebo výživovými doplňky. Zjistěte, jaké jsou jeho účinky, zdroje a pro koho je důležitý.
Jaké jsou účinky thiaminu?
Thiamin léčiva jsou pro náš organismus klíčová v mnoha oblastech. Účinky thiaminu jsou nejvýraznější v podílení se na metabolismu sacharidů, ale přispívají ik množství tělesných funkcí. Doporučená denní dávka závisí na věku, pohlaví či individuálních potřeb. Obecně se doporučuje 1,5 mg denně. Nejdůležitější thiamin účinky:
- Správná funkce nervového systému a psychiky – chrání nervové buňky a podporuje přenos nervových signálů, čímž zlepšuje koncentraci, paměť a psychickou pohodu.
- Podpora energetického metabolismu – podílí se na přeměně sacharidů na energii, čímž pomáhá snižovat únavu a podporuje vitalitu.
- Normální fungování buněk – zajišťuje jejich správný růst, obnovu a také jejich ochranu před poškozením.
- Správná činnost svalů – přispívá ke správné svalové koordinaci a regeneraci.
- Podpora zdraví srdce – zajišťuje správný srdeční rytmus a jeho nedostatek vede ke kardiovaskulárním obtížím.
- Regulace hladiny cukru v krvi – je důležitým kofaktorem v metabolismu glukózy.
- Podpora imunitního systému – zvyšuje obranyschopnost organismu.
- Podpora trávení – usnadňuje činnost trávicího systému a pomáhá při zpracování potravy.
- Zdraví očí – jeho nedostatek může přivolat různá zraková onemocnění.
- Antioxidační vlastnosti – antioxidační aktivita chrání buňky a minimalizuje poškození jejich tkání.
Zdroje thiaminu
Jelikož si thiamin naše tělo neumí samo vytvořit, klíčem je buď jídelníček bohatý na thiamin nebo výživové doplňky s jeho obsahem. Tepelnou úpravou se znehodnocuje, proto se doporučuje konzumace čerstvých nezpracovaných potravin. Mezi nejbohatší zdroje patří:
- Celozrnné obiloviny a produkty – hnědá rýže, ovesné vločky, celozrnný chléb, otruby, těstoviny
- Luštěniny – čočka, fazole, hrách
- Ořechy a semínka – vlašské ořechy, arašídy, pistácie, slunečnicová semínka
- Zelenina a ovoce – květák, chřest, brambor, rajče, pomeranč
- Maso a vnitřnosti – vepřové maso, kuřecí maso, losos, hovězí játra a srdce
- Mléčné výrobky – mléko, sýr
- Kvasnice.
Kdo potřebuje thiamin
Vitamin thiamin je nezbytný pro všechny, ale některé skupiny lidí ho potřebují ve vyšších dávkách. Zvýšenou potřebu mají zejména sportovci, osoby vystavené stresu, senioři či osoby s určitými zdravotními obtížemi. Kdo by si měl dávat pozor na dostatečný příjem thiaminu?
- Sportovci a fyzicky aktivní lidé – vyšší spotřeba energie vyžaduje i vyšší potřebu thiaminu, která zajišťuje efektivní metabolismus sacharidů.
- Osoby vystavené stresu – psychická zátěž či dlouhodobý stres způsobují zvyšování spotřeby thiaminu, což ovlivňuje duševní pohodu a nervový systém.
- Děti
- Senioři – s přibývajícím věkem se zhoršuje schopnost vstřebávání thiaminu ze stravy, což může vést k jeho deficitu a následným zdravotním problémům.
- Těhotné a kojící ženy – potřebují vyšší dávky thiaminu k podpoře růstu plodu a pro vývoj nervového systému dítěte.
- Diabetici – kvůli vysokým hladinám cukru v krvi se snižují hladiny thiaminu v organismu.
- Lidé s onemocněním trávicího traktu – problémy jako celiakie, Crohnova choroba či chronický alkoholismus mohou narušit vstřebávání thiaminu.
- Vegetariáni a vegani – při vyloučení masa a živočišných produktů ze stravy, je důležité přijímat dostatečné dávky thiaminu, buď přes vhodné potraviny nebo přes výživové doplňky.