Mléko, resp. mléčný protein obsahuje 80% kaseinu. Zbytek tvoří syrovátka, laktóza, vitamíny a minerální látky. Kasein je hlavním zdrojem aminokyselin, vápníku a fosforu, které jsou důležité pro zdravý růst a vývoj organismu. Tento druh bílkoviny sehrává nejdůležitější roli v období, kdy tělo nepotřebuje rychlé doplnění bílkovin. Tedy ne po tréninku, ale v průběhu dne a před spaním.
Kasein je na rozdíl od syrovátky tráven a vstřebáván podstatně pomaleji. Pro tuto vlastnost je považován za efektivní zdroj aminokyselin, jelikož zajišťuje tělu dlouhodobě pozitivní dusíkovou bilanci. Tímto mechanismem se vysvětluje jeho schopnost budovat svalovou hmotu a současně stimulovat odbourávání podkožního tuku.
V oblasti doplňků výživy se na trhu vyskytují prakticky dva druhy kaseinových preparátů.
Kaseinát vápenatý
Je to zastaralá forma kaseinu, která se vyrábí přidáním kyseliny (chlorovodíkové, mléčné, sírové) do odstředěného mléka. Získaná surovina se dále neutralizuje hydroxidem vápenatým. Potom se takto vysrážený kaseinový protein oddělí od syrovátky a vysuší (horkým vzduchem). Vysušený protein se zahřívá, lisuje a mele na potřebnou jemnost.
Získaný protein je však nerozpustný. Proto se ve vodě mísí s hydroxidem vápenatým, suší se a vzniká kaseinát vápenatý s obsahem až 91% proteinů a současně s nízkým obsahem tuků (0,5-1%) a bez obsahu laktózy. Pro organismus je taková forma kaseinu téměř nestravitelná a podstatná část z přijatých bílkovin odchází z těla nestrávená a nevyužitá.
Aminokyselinový profil je stejný jako u mikrocelárního kaseinu, ale obsah bioaktivních látek je minimální. Kaseinát vápenatý je velmi často součástí levných „nočních proteinů“.
Micelární kasein
Vyrábí se mikrofiltrací odstředěného kravského mléka. Jedná se o velmi šetrný proces bez použití chemických látek a probíhá při nízkých teplotách. Mikrofiltrací se odstraňuje laktóza a tuk. Výsledkem je přírodní produkt s obsahem do 85% proteinů a nízkým obsahem tuku a sacharidů.
Výhodou micelárního proteinu je jeho perfektní stravitelnost a využitelnost. Micelární kasein je hustý a není ho třeba zahušťovat guaranovou gumou, resp. jinými zahušťovadlami, které se přidávají do kaseinátu vápenatého.
Konzumace micelárního kaseinu má také mnoho zdravotních benefitů. Při kontaktu s trávicími enzymy se spouští tvorba specifických látek (bioaktivní peptidy) s imunomodulačními a antibakteriálními vlastnostmi. Tyto peptidy obsahují vysoké hladiny vápníku a fosforu a jsou snadno vstřebávány do krevního oběhu. Také se vytváří cholecystokinin, látka která signalizuje pocit sytosti, zlepšuje vstřebávání vápníku a zinku.
MVDr. Borislav Kostič
Trenér 2. třídy fitness, kulturistiky a silového trojboje