Obsah
Tryptofan, který patří do skupiny esenciálních aminokyselin, objevil v roce 1901 anglický biochemik Frederick Gowland Hopkins.
Tryptofan se ze všech aminokyselin v potravě vyskytuje nejméně. Jeho akutním nedostatkem trpí především vegetariáni, protože tryptofan se ve vyšším množství vyskytuje (je lépe využitelný organismem) zejména v živočišných produktech (maso, mléko, sýr a pod.). Tento nedostatek se dá vykompenzovat vyšším příjmem sóji a sójových výrobků, protože sója obsahuje dostatečné množství této aminokyseliny. Její nadměrná konzumace však negativně ovlivňuje hormonální pochody v těle, a proto není velmi vhodná pro pravidelnou konzumaci.
Navíc aminokyselinový profil rostlinných bílkovin není zcela vyhovující, což značně zhoršuje celkové využití bílkovin (aminokyselin) organismem. Živočišné bílkoviny jsou pro lidskou výživu nejlépe využitelné. Ideální je kombinovat rostlinné bílkoviny spolu s živočišnými (např. Maso + hrášek, mléko + ovesné vločky a pod.).
Obsah tryptofanu v 100 g vybraných potravin
100 g vybranej potraviny |
Obsah tryptofánu v mg |
Sójové boby |
590 mg |
Kakao (bez cukru) |
293 mg |
Kešu ořechy |
287 mg |
Kuřecí prsa |
267 mg |
Hrach |
266 mg |
Vepřové maso |
220 mg |
Losos |
209 mg |
Ovsené vločky |
182 mg |
Vlašské ořechy |
170 mg |
Kuřecí vejce |
167 mg |
Hnědá rýže |
101 mg |
Kravské mléko |
46 mg
|
Význam tryptofanu
Proces stárnutí je často doprovázen nepříjemnými změnami nálady jako jsou nervozita, podrážděnost, agresivita, deprese, poruchy spánku a jiné. Tyto příznaky jsou často důsledkem snížené hladiny serotoninu v mozku.
Serotonin je derivátem aminokyseliny tryptofanu a v organismu plní funkci jako neurotransmiter (pomáhá při přenosu nervových signálů). Serotonin je znám také jako hormon štěstí (přispívá k pocitům duševní pohody a štěstí). S přibývajícím věkem dochází k postupnému snižování hladiny serotoninu v mozku. Právě tryptofan je ověřený prostředek jak opětovně zvýšit hladinu serotoninu v mozku.
Pro dokonalou přeměnu tryptofanu na serotonin je velmi důležitá přítomnost vitaminů skupiny B (zejména B3 a B6). Některé zahraniční zdroje uvádějí i vitamín C.
Tryptofan se vstřebává nejlépe na lačný žaludek a je vhodné ho zapít nápojem s obsahem jednoduchých cukrů (džus), aby se zlepšila jeho využitelnost organismem.
Není vhodné konzumovat bílkovinné jídlo nebo protein hodinu před a hodinu po užití tryptofanu. Aminokyseliny mají totiž tendenci mezi sebou soupeřit, závodit se, čímž se může značně snížit jejich využitelnost.
Tryptofan a spánek
Jednou z významných vlastností tryptofanu je, že zlepšuje kvalitu spánku. Ze serotoninu se totiž v noci tvoří hormon spánku.
Tryptofan se také nepřímo podílí na vylučování růstového hormonu. Ten se totiž aktivně vylučuje zejména během hlubokého spánku.
Jaké je správné dávkování?
Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí od 500 mg do 1500 mg. Při depresích, úzkostech a poruchách nespavosti se může dávkování zvýšit až na 2000 mg.
Jaké je správní dávkování?
Tryptofan B od společnosti Kompava se doporučuje dávkovat:
- 2 kapsle ráno (nejlépe na lačný žaludek) a 2 kapsle večer (přibližně hodinu před spánkem).