LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Neklidný spánek - odpovědí je L-tryptofan
Neklidný spánek - odpovědí je L-tryptofan

Neklidný spánek - odpovědí je L-tryptofan

Neklidný spánek - odpovědí je L-tryptofan

L-Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je nezbytná pro tvorbu serotoninu. Serotonin jako přenašeč nervových vzruchů v centrálním nervovém systému je významný pro udržení emoční rovnováhy a vnitřního klidu.

Obsah

Tryptofan, který patří do skupiny esenciálních aminokyselin, objevil v roce 1901 anglický biochemik Frederick Gowland Hopkins. 

Tryptofan se ze všech aminokyselin v potravě vyskytuje nejméně. Jeho akutním nedostatkem trpí především vegetariáni, protože tryptofan se ve vyšším množství vyskytuje (je lépe využitelný organismem) zejména v živočišných produktech (maso, mléko, sýr a pod.). Tento nedostatek se dá vykompenzovat vyšším příjmem sóji a sójových výrobků, protože sója obsahuje dostatečné množství této aminokyseliny. Její nadměrná konzumace však negativně ovlivňuje hormonální pochody v těle, a proto není velmi vhodná pro pravidelnou konzumaci.

Navíc aminokyselinový profil rostlinných bílkovin není zcela vyhovující, což značně zhoršuje celkové využití bílkovin (aminokyselin) organismem. Živočišné bílkoviny jsou pro lidskou výživu nejlépe využitelné. Ideální je kombinovat rostlinné bílkoviny spolu s živočišnými (např. Maso + hrášek, mléko + ovesné vločky a pod.). 

Obsah tryptofanu v 100 g vybraných potravin 

100 g vybranej potraviny

Obsah tryptofánu v mg

Sójové boby 

590 mg

Kakao (bez cukru)

293 mg

Kešu ořechy

287 mg

Kuřecí prsa 

267 mg

Hrach

266 mg

Vepřové maso

220 mg

Losos

209 mg

Ovsené vločky

182 mg

Vlašské ořechy

170 mg

Kuřecí vejce 

167 mg

Hnědá rýže

101 mg

Kravské mléko

46 mg

 

Význam tryptofanu

Proces stárnutí je často doprovázen nepříjemnými změnami nálady jako jsou nervozita, podrážděnost, agresivita, deprese, poruchy spánku a jiné. Tyto příznaky jsou často důsledkem snížené hladiny serotoninu v mozku.

Serotonin je derivátem aminokyseliny tryptofanu a v organismu plní funkci jako neurotransmiter (pomáhá při přenosu nervových signálů). Serotonin je znám také jako hormon štěstí (přispívá k pocitům duševní pohody a štěstí). S přibývajícím věkem dochází k postupnému snižování hladiny serotoninu v mozku. Právě tryptofan je ověřený prostředek jak opětovně zvýšit hladinu serotoninu v mozku. 

Pro dokonalou přeměnu tryptofanu na serotonin je velmi důležitá přítomnost vitaminů skupiny B (zejména B3 a B6). Některé zahraniční zdroje uvádějí i vitamín C.

Tryptofan se vstřebává nejlépe na lačný žaludek a je vhodné ho zapít nápojem s obsahem jednoduchých cukrů (džus), aby se zlepšila jeho využitelnost organismem.

Není vhodné konzumovat bílkovinné jídlo nebo protein hodinu před a hodinu po užití tryptofanu. Aminokyseliny mají totiž tendenci mezi sebou soupeřit, závodit se, čímž se může značně snížit jejich využitelnost. 

Tryptofan a spánek

Jednou z významných vlastností tryptofanu je, že zlepšuje kvalitu spánku. Ze serotoninu se totiž v noci tvoří hormon spánku. 

Tryptofan se také nepřímo podílí na vylučování růstového hormonu. Ten se totiž aktivně vylučuje zejména během hlubokého spánku.

Jaké je správné dávkování?

Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí od 500 mg do 1500 mg. Při depresích, úzkostech a poruchách nespavosti se může dávkování zvýšit až na 2000 mg.

Jaké je správní dávkování?


Tryptofan B od společnosti Kompava se doporučuje dávkovat:

  • 2 kapsle ráno (nejlépe na lačný žaludek) a 2 kapsle večer (přibližně hodinu před spánkem).