Naringin je jedním z nejznámějších citrusových flavonoidů, který je obsažen především v grapefruitovém džusu a je příčinou hořké chuti. Velmi důležitou vlastností naringinu je schopnost zlepšovat elasticitu a propustnost cévního systému, což má význam v prevenci kardiovaskulárních chorob.
NO je nejdůležitější cévní modulátor. Je produkován buňkami obklopujícími stěny cév - endotelových buněk. Molekuly NO rozšiřují cévy tím, že reagují s receptory uloženými v hladkém svalstvu cév, čímž způsobují relaxaci a tím i rozšíření lumen cév. NO reaguje také s krevními destičkami a zabraňují tvorbě plátů na stěnách cév, které mohou způsobit ucpání (krevní destičky se na sebe až tak nelepí jako v prostředí z malých množství NO), snižuje se tvorba trombů. NO reaguje jako katalyzátor (spouštěč) na enzymy v endoteliálních buňkách, které ho produkují.
Čím více ho v krvi koluje, tím se ho i více vylučuje. Zlepšuje mikrocirkulaci ve všech tkáních (každý orgán obdrží potřebné množství kyslíku). Zlepšuje mikrocirkulaci až o 78 % v průběhu 15 minut. Jeho působením se i ty nejtenčí vlásečnice nezanáší a jsou stále průchodné.
Důležitá je mikrocirkulace u diabetiků, u kterých nedokrevnost končetin může způsobit např. diabetickou nohu (tkáň začne důsledkem nedostatku kyslíku odumírat a vytvoří se otevřená rána). Zvýšením prokrvení se pak rány hojí rychleji. Rozšiřuje cévy, krev proudí rychleji, čímž se snižuje i krevní tlak.
Existují i faktory, které na NO působí negativně. Poškozením stěny cévy se poškodí i syntéza NO a tím se vytvářejí krevní pláty ve větších množstvích. Právě vysoký krevní tlak, ateroskleróza a cukrovka způsobují postupné poškození cévní stěny, začnou se vytvářet pláty krevních destiček a vznikají tromby, které po utržení mohou způsobit ucpání tepny (srdeční infarkt, mozková příhoda…).