Obsah
Při pozorování některých národů (např. Eskymáci) konzumujících ve zvýšené míře rybí maso bylo zjištěno, že některá onemocnění, např. infarkt myokardu, arterioskleróza se vyskytují v daleko menším počtu než u evropské populace. Jinými slovy se dá říci, že strava Eskymáků obsahuje velmi malé množství sacharidů, ale relativně vysoké množství bílkovin a tuků.
Zajímavé je, že výskyt srdečních infarktů je u Eskymáků 400x nižší než u ostatních společností. Přišlo se na to, že ve stravě Eskymáků z celkového množství přijatých tuků tvoří omega-3 mastné kyseliny 13 %, v Evropě a Americe jen kolem 1 %.
V čem spočívá tedy jejich téměř zázračný účinek?
Omega-3 kyseliny jsou důležité pro tvorbu tzv. prostaglandinu (látky podobné hormonům produkovaným v těle, které regulují rozšiřování cév, ovlivňují zánětlivé reakce a další důležité procesy). Pokud se prostaglandiny tvoří z omega-6 mastných kyselin, jsou velmi agresivní a jejich příznivé účinky jsou nedostatečné.
Naopak prostaglandiny tvořeny z omega-3 mastných kyselin jsou méně agresivní a mají mnohem silnější příznivé účinky.
Důvody, proč užívat Omega-3
- podporují imunitní systém (snížení rizika infekcí)
- snižují hladinu LDL ("špatného") cholesterolu a hladinu triglyceridů
- snižují riziko kornatění tepen
- snižují rizika aterosklerotických onemocnění
- pomáhají snižovat krevní tlak, napomáhají účinnosti některých léků na krevní tlak
- mají schopnost zpomalovat koagulaci (srážlivost krve), která může vést až ke vzniku krevních sraženin a mrtvici
- mají pozitivní účinky na místa receptorů inzulínu v buněčných membránách
- pravidelný a dostatečný přísun omega - 3 pomáhá udržovat správné funkce nervové soustavy, dochází ke zlepšení některých neurologických onemocnění, pomáhají při psychických problémech
- mají významné protizánětlivé účinky - často slouží při podpůrné léčbě některých onemocnění, po několika měsících jejich užívání se zjistilo snížení ranních ztuhlosti kloubů a na artritidu
- těhotné ženy by si měly zajistit pravidelnou konzumaci omega - 3 k zajištění vývoje mozku a očí plodu
- nenasycené mastné kyseliny jsou citlivé na poškození volnými radikály, proto při jejich užívání by měly být užívány současně i antioxidanty
Správny pomer omega-3 a omega-6
Z hlediska správné výživy je vhodné udržovat správný poměr omega-3 a omega-6 ve prospěch omega-3.
V těle jsou přítomny určité látky způsobující zánětlivé procesy. Většinou vznikají z kyseliny arachidonové , která je obsažena v potravinách živočišného původu. Ty jsou enzymaticky ukládány do kloubů a podílejí se na rozvoji zánětu. Látky způsobující záněty lze tlumit i omega - 3 mastnými kyselinami nebo antioxidanty.