Probiodom obsahuje až 8 druhů probiotických kultur, které udržují správnou rovnováhu dobrých střevních bakterií, a tím přispívají ke správnému trávení. Osidlují všechny části trávicí soustavy, od žaludku až po tlusté střevo. 6 miliard probiotických bakterií v doporučené denní dávce. Užitečné střevní bakterie jsou schopny produkce vitamínů (K, skupina B), jakož i organických kyselin (kyselina mléčná a octová), které působí na optimalizaci střevního pH.
Nejvíce bakterií žije v trávicím systému, kde ovlivňují celkové trávení, funkce sliznice a imunitní mechanismy střeva. I složení potravy ovlivňuje střevní mikroflóru. Nadměrné množství živočišných bílkovin způsobuje přemnožení "hnilobných" bakterií, a naopak dostatek komplexních sacharidů podporuje růst bakterií mléčného kvašení, které jsou potřebné pro zdravou střevní mikroflóru. K těmto bakteriím patří i probiotické bakterie.
Probiodom je doplněn o prebiotickou složku (inulin a fruktooligosacharidy - FOS), která podporuje životaschopnost a růst přátelských střevních bakterií, především bifidobakterií a laktobacilů. Ty štěpí složité molekuly FOS, čímž vznikají látky, které vytvářejí nepříznivé podmínky pro růst a rozmnožování nežádoucích bakterií.
Probiodom obsahuje:
- 4 kmeny laktobacilů (Lactobacillus acidophilus W22, Lactobacillus plantarum W21, Lactobacillus paracasei W20, Lactobacillus salivarius W24)
Tento druh bakterií se přirozeně nachází v trávicím traktu, v pochvě, v mateřském mléce i na kůži. Jejich úkolem je bránění růstu patogenních bakterií, které způsobují střevní záněty a průjmy. Okyselují prostředí střev tím, že produkují kyselinu mléčnou a mohou tak zabránit například růstu salmonely. Snižuje výskyt vaginální mykózy a pozitivně ovlivňuje činnost močové trubice. - 2 kmeny bifidobakterií (Bifidobacterium lactis W51 a W52)
Druh bakterií, jejichž hlavní funkcí je trávení vlákniny a jiných komplexních sacharidů. Díky tomu, že tráví vlákninu, produkují zdravé mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví střev a také pomáhají řídit pocity hladu. - Lactococcus lactis W19
Bakterie, která za účasti s mlékem pomocí bakteriálních enzymů vytvoří z laktózy energetické molekuly (ATP). Vedlejším produktem ATP je kyselina mléčná, která zmírňuje rozmnožování a růst škodlivých mikrobů a patogenů ve střevech. - Enterococcus faecium W54
Obnovuje vyváženost flóry tlustého střeva a je odpovědná za správné trávení. Její aktivitu zvyšuje selen. Má schopnost přilnout na střevní stěnu a zabudovat se mezi ostatní střevní užitečné bakterie, a tak brání úniku patogenů přes střevní sliznici do krve.