Obsah
Proteolytické enzymy mají v medicíně již dlouhá léta významné zastoupení. Pomáhají posilovat přirozené mechanismy imunitního systému, kterými tělo samo bojuje s infekcemi a brání se opakovaným zánětům.
Pokud je imunita oslabena, nedokáže sama silný zánět zvládnout a potřebuje pomoc enzymů zvenčí. Enzymy působí komplexně, podporují přirozený způsob obrany organismu namísto toho, aby jen řešily důsledky oslabené imunity.
Využití proteolytických enzymů
Mají mnoho využití při různých zánětlivých onemocněních, úrazech a pooperačních stavech, poruchách imunity, cévních a lymfatických onemocněních. Rozpouštějí fibrin, bílkovinu která tvoří krevní sraženiny, čímž zprůchodní lymfatické cévy, zároveň zabraňují tvorbě krevních výronů a urychlují jejich vstřebávání.
Vytváří podmínky pro odsun produktů zánětu (tím tlumí zánětlivé projevy) a zásobování kyslíkem a živinami. Zajišťují urychlené odebrání produktů rozpadu a toxických produktů metabolismu.
Významné využití mají také ve sportovním světě, kde při úrazech a poraněních urychlují proces hojení, nastává rychlejší ústup otoků a podlitin, zlepšuje se prokrvení svalstva.
Jakým způsobem enzymy působí?
Každý organismus obsahuje řadu rozmanitých látek, které nazýváme substráty. Tyto substráty se v celém organismu podílejí na všech životních procesech. Pokud se substrát dostane do blízkosti enzymu, aktivní centrum tohoto enzymu ho k sobě přitáhne.
K následné reakci může dojít, pokud substrát do něj přesně zapadá, protože každý enzym je určen pro určitý druh, případně skupinu substrátů. Následně vytvoří substrát s enzymem jednotku a začne probíhat biochemická reakce, pro kterou je enzym určen.
Z této reakce vznikají produkty, které jsou dále zpracovávány a měněny až k vytvoření finální požadované formy. Enzymy v organismech plní tedy funkci katalyzátorů. Účastní se biochemických reakcí, které by bez jejich působení vůbec neproběhly, respektive jejich průběh by se odehrával ve velmi dlouhém časovém úseku.
K tomu, aby se stal enzym funkčním, je zapotřebí koenzym. K tvorbě koenzymu ale organismus potřebuje stavební látky, které získává z vnějšího prostředí – potravou. Jsou jimi některé vitamíny (C, B1, B2, B6, B12 aj.), minerální látky a stopové prvky (zinek, měď, železo, mangan, hořčík, sodík, draslík…).
Zdroje enzymů
Největším zdrojem proteolytických enzymů je syrová zelenina a ovoce a také fermentovaná zelenina. Výbornými zdroji jsou:
- ananas
- zázvor
- papája
- kiwi
- kysané zelí
- kefír
Doplňky stravy s proteolytickými enzymy a jejich výhody
Proteolytické enzymy kontrolují zánět v těle a také zlepšují průtok krve. Proteolytické enzymy mohou mít schopnost čistit krev od nadměrného množství fibrinu, který zahušťuje krev a vytváří krevní sraženiny. Fibrin je nerozpustný protein vytvořený při konečné fázi srážení krve.
Proteolytické enzymy mají schopnost rozkladu a odstranění poškozených buněk z organismu, zlepšují zacelení ran po úrazech a operacích, urychlují hojení sportovních zranění, jako jsou modřiny, poranění šlach as.
Zmírňují otoky nohou při dlouhých letech způsobených zpomalenou cirkulací krve – tzv. economy class syndrome. Vhodné jsou i jako podpora snížení rizika vzniku krevních sraženin a mají pozitivní vliv na průtok krve v cévách. Také mají pozitivní vlastnosti na nervovou soustavu, kde pomáhají chránit mozkové buňky před nedostatkem kyslíku tím, že zvyšují prokrvení mozkových cév.