Obsah
Obsahuje nízký podíl cukru a vysoký obsah bílkovin. Tato novinka na trhu s doplňky výživy navíc pochází ze 100% rostlinných zdrojů. Objevte s námi jeho výhody, nutriční profil a různé způsoby využití ve stravě.
Proteiny: základní stavební jednotka svalů
Během tréninku dochází k mikrotrhlinám ve svalech. Příjem dostatečného množství proteinů podporuje rychlejší regeneraci a obnovu svalů po náročném tréninku. Při jejich dostatečném příjmu podpoříte růst svalové hmoty a také její udržení. Bílkoviny poskytují také aminokyseliny, které zabezpečují syntézu nových svalových vláken. Jsou důležité pro potřebnou energii pro svalovou kontrakci. Pomohou vám zlepšit sílu, výdrž a výkon během sportovních aktivit.
Nedostatek bílkovin může mít negativní vliv i na imunitní systém a obecné zdraví. Ovšem pozor, nadměrný příjem proteinů však může mít nepříznivé účinky na ledviny a další orgánové soustavy.
Kolik proteinů tedy naše tělo potřebuje?
Množství proteinů, které tělo potřebuje, se liší v závislosti na věku, pohlaví, hmotnosti, tělesné aktivitě a zdravotním stavu. Podle Amerického dietetického sdružení (American Dietetic Association) a Amerického sdružení pro sportovní výživu (American College of Sports Medicine) se doporučuje, aby dospělí jedinci s mírnou tělesnou aktivitou přijali přibližně 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně. To znamená, že osoba vážící 70 kilogramů by měla denně získat přibližně 56 gramů bílkovin.
Pro sportovce, osoby s intenzivní fyzickou aktivitou, těhotné ženy, kojící matky a starší jedince se může množství proteinů navýšit. V těchto případech může doporučené množství bílkovin dosahovat od 1,2 do 2,0 gramů na kilogram tělesné hmotnosti denně.
Toto jsou jen obecná doporučení, která nejsou vhodná pro všechny. Přesné množství proteinů může být individuální a může se lišit v závislosti na tréninkových cílech, zdravotním stavu a dalších faktorech. Proto je vhodné poradit se s odborníkem na výživu, který vám poskytne přesnější doporučení zohledňující individuální potřeby.
V diagnostickém centru Metflex vám na základě předešlé diagnostiky na přístroji InBody 370S sestavíme jídelníček na míru a poradíme vám is výběrem vhodných proteinů a jejich dávkování.
Proč právě rýžový protein?
Má vysokou biologickou hodnotu a kompletní aminokyselinový profil
Rýžový protein má vynikající aminokyselinový profil. Obsah aminokyselin je podobný obsahu v mléčných proteinových přípravcích. Zahrnuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro správnou funkci organismu. Je speciálně bohatý o aminokyselinu L-arginin, která hraje důležitou roli při podpoře růstu svalů a regeneraci.
Aminokyseliny jsou základní stavební prvky ve svalech, tkáních a orgánech, které přispívají ke správné funkci hormonů a imunitního systému.
Je hypoalergenní a vhodný pro lidi s alergiemi a intolerancemi
Jako doplněk výživy je skvělou alternativou namísto syrovátkových proteinů pro kulturisty, vegetariány a lidi, kteří trpí trávicími potížemi. Používají ho zejména sportovci, ženy, ale také vegani a vegetariáni.
Je pro vás vhodný iv případě, že netolerujete mléčné proteiny nebo bílkoviny pocházející z živočišných zdrojů. Pokud nemůžete jíst produkty s obsahem vajec nebo sóji je pro vás také ideálním řešením.
Je vhodný pro lidi v dietním režimu
Pokud chcete zhubnout, vězte, že rýžový protein má také termogenní účinek. To znamená, že mnoho energie se využije na jeho zpracování. Skvělé je také využít jej jako nápoj namísto sladkostí. Zasytí víc, než sacharidy nebo tuky. To znamená, že pocit sytosti po jídle vám vydrží déle a zamezíte záchvatovému jídlu.
Jeho složení je přírodní, vhodné i pro vegany
Regenerace svalů po pravidelném cvičení je nezbytná. Při tréninku totiž dochází k poškození svalových vláken a právě jejich regenerace je důležitá pro rozvoj svalové hmoty.
Bylo prokázáno, že rýžový protein přispívá k růstu svalů stejně jako syrovátkové proteiny. I když se vstřebává pomaleji, prvořadý je obsah leucinu (aminokyselina, která je nejdůležitější při budování svalové hmoty). Ten se vstřebává rychleji než ze syrovátkového proteinu.
Může pomoci při regulaci cukru v krvi
Přijímat bílkoviny je důležité iz jiného hlediska. Sacharidy, a hlavně jednoduché sacharidy, zvyšují hladinu cukru v krvi, což způsobuje v organizmu nadměrnou produkci inzulínu. Inzulín má za úkol ukládat cukr do buněk a fungovat tak jako zdroj energie. V kombinaci s proteinem se hladina cukru v krvi zvýší méně, takže je stabilnější.
Vhodná alternativa pro budování svalů
Stejně jako obilí má i rýžový protein vysoký obsah cysteinu a methioninu. Cystein a methionin jsou jediné proteinové aminokyseliny, které obsahují síru. Síra je nezbytná pro tvorbu a strukturu tkání, včetně svalů. Pomáhá při tvorbě disulfidových vazeb, které mohou posílit a stabilizovat strukturu svalových bílkovin.
Methionin je klíčový pro tvorbu kreatinu, chemické sloučeniny, která hraje důležitou roli při svalové síle během intenzivního cvičení. Kreatin zvyšuje množství energie dostupné svalům a pomáhá také zvýšit sílu a výkon. Je tedy výbornou volbou pro budování svalů při náročných trénincích.
Tip: Vegan protein, který naleznete v naší nabídce, obsahuje až 60% podíl bílkovin. Kombinuje 3 druhy rostlinných proteinů (hrachový, konopný a rýžový). Navíc je obohacený o vitamíny B12, D3 a také BCAA. Můžete se spolehnout, že zajistí, že vaše tělo obdrží živiny potřebné pro růst a regeneraci svalů po každém tréninku.
Jak se rýžový protein vyrábí?
Vyrábí se filtrováním proteinu a vlákniny z enzymaticky „předtrávené“ celozrnné hnědé rýže. Při procesu výroby se nepoužívají chemikálie ani kyselá hydrolýza.
Nutriční profil rýžového proteinu
Obsah bílkovin v rýžovém proteinu se může lišit v závislosti na konkrétním typu rýže. Obvykle obsahuje přibližně 15-20 gramů bílkovin na porci. Naleznete v něm aminokyseliny v přirozené formě, přičemž neobsahuje žádný tuk, cholesterol ani cukr.
Vláknina
Rýžový protein obsahuje také množství vlákniny. Ta je důležitá pro správné fungování trávicího systému a udržení funkčnosti střev.
Minerály
Vápník, železo, zinek a hořčík. Tyto minerály jsou důležité pro řadu tělesných funkcí, včetně dobré kondice kostí, krvetvorby a imunitního systému.
Vitamíny
Rýžový protein může být obohacen o vitamíny skupiny B, vitamín E, vlákninu a sacharidy.
Využití rýžového proteinu ve stravě
Přemýšlíte, jak zahrnete rýžový protein do svého jídelníčku? Neváhejte využít svoji fantazii. Zde je několik nápadů pro inspiraci:
Pohár plný energie
Povzbuďte své tělo a naberte energii s vynikajícími proteinovými nápoji. Jednoduše smíchejte rýžový protein s vodou, jemným rostlinným mlékem a rozmixovaným ovocem. Experimentujte s různými přísadami, jako jsou ovoce, šťavnatá zelenina, ořechová másla nebo semínka, a vytvořte si lahodné a zdravé koktejly.
Bílkovinné pečení
Přeměna obyčejného pečení na bílkovinnou pochoutku je jednoduchá. Vyměňte běžnou mouku za rýžový protein a vytvořte proteinové tyčinky, jemné koláčky nebo voňavý chléb.
Snídaňové proteinové kaše
Rýžový protein může snídaňovou ovesnou kaši přeměnit ve zdravou bílkovinnou bombu. Stačí přidat lžíci rýžového proteinu a zvýšíte její bílkovinný obsah. Do kaše přidejte i další vychytávky, jako jsou čerstvé nebo mražené ovoce, křupavé ořechy či lněná semínka pro bohatou chuť a nutriční přínos.
Letní smoothies misky
Vytvořte si vlastní kombinaci chutí. Dopřejte si šťavnaté ovoce, strouhaný kokos a voňavé oříšky.
Svěží jogurtové dezerty
Přidejte dávku rýžového proteinu do běžného jogurtu. Vytvoříte tak výbornou chuť, která vás zároveň i zasytí.
Experimentujte s různými recepty a zkoušejte nové přísady. S vyváženým a pestrým jídelníčkem maximalizujete všechny benefity rýžového proteinu.