Sacharidy patří do skupiny základních živin, ze kterých se skládá potrava každého člověka.
Podle složení a fyziologického účinku v organismu se rozdělují na:
- jednoduché a složené (komplexní) sacharidy
- stravitelné a nestravitelné sacharidy
Do skupiny jednoduchých sacharidů patří
- Monosacharidy: glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr),…
- Disacharidy: sacharóza (řepný cukr), laktóza (mléčný cukr),…
Do skupiny složených sacharidů patří
- Maltodextrin: částečně rozložený škrob
- Polysacharidy: škrob, celulóza (nestravitelná vláknina)
Stravitelné sacharidy - všechny jednoduché sacharidy + škrob představují hlavní zdroj energie pro všechny základní metabolické pochody v organismu (činnost mozku a srdce, dýchání, zpracování potravy, vylučování), pro udržování stálé tělesné teploty a pro práci svalů.
Nestravitelné sacharidy - celulóza neposkytuje žádnou energii, ale je důležitá pro správnou činnost střev a rozvoj zdravé střevní mikroflóry.