Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky, které jsou klíčové pro správné fungování těla. Vyskytují se především v tučných mořských rybách. Omega-3 mastné kyseliny si naše tělo neumí vytvořit samo, a proto je třeba jejich hladinu v těle neustále doplňovat. Nejnovější výzkumy ukazují, že většina populace má nedostatek omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou tvořeny kyselinou eikosapentaenovou (EPA) a dokozahexaenovou (DHA). Pro lidský organismus jsou tyto dvě mastné kyseliny naprosto nezbytné a jejich nedostatek vede k degeneraci těla v mnoha směrech.
Nedostatek omega-3 mastných kyselin se může projevit zvýšenou únavou, suchou pokožkou, zhoršenou pamětí a koncentrací, lámáním nehtů a vlasů či zácpou.
Omega-3 mastné kyseliny přispívají k udržování normálních funkcí mozku, zraku a krve (mohou mít vliv na snížení hustoty krve a tím přispět ke snížení rizika shlukování krevních destiček vedoucích k mozkové mrtvici). Podílejí se na udržení hladiny cholesterolu a podporují kognitivní funkce jako koncentraci a paměť. Omega-3 mastné kyseliny jsou také důležité pro normální stav sítnice oka. Přijímání Omega-3 mastných kyselin je důležité také pro těhotné ženy, aby podpořily zdravý vývoj mozku dítěte. Mohou také přispět k udržení zdravých cév a normálního krevního tlaku během těhotenství.
Omega-3 obsahují:
- Rybí olej
Kombinace kyselin EPA a DHA, které přispívají k normální činnosti srdce, mozku a zdraví. Příznivého účinku je dosaženo při denním příjmu 250 mg EPA a DHA.