Obsah v lidském organismu:
- 120 mg (0,15 - 0,3 %)
- 1/3 je uložena v kostře , 2/3 v tělesných tekutinách , nervech a svalech
- Nachází se v tělních tekutinách obmývajúcich buňky (extracelulární tekutina) DDD = 2400mg
Stimulátory vstřebávání: není problém, aby se sodík vstřebával ze všech potravin
Inhibitory vstřebávání: nadměrný příjem draslíku
Nedostatek Na způsobuje:
- svalové křeče
- dehydrataci organismu (nadbytek způsobuje zadržování tekutin, zvýšení krevního tlaku), poruchy plodnosti
- závratě a nízký tlak , bolesti hlavy , nesoustředěnost
- žaludeční nevolnost a zvracení , ztráta chuti k jídlu
- nedostatek Na je těžko dosažitelný, naše strava obsahuje převážně nadbytek soli
Nadbytek Na způsobuje:
- nahromadění tekutin v těle, otoky
- poškození ledvin a anémie
Jako sodík působí:
- zajišťuje regulování distribuce tělesných tekutin a acidobazické rovnováhy (pH)
- je nezbytný pro buněčné membrány, které ho potřebují na vstřebávání živin z potravy
- podílí se při přenosu nervových vzruchů ve svalech a nervech
- nezbytný pro rehydrataci organismu (při dlouhotrvající průjmu a zvracení)
- aktivátor některých enzymů
- udržuje osmotický tlak v tkáních
- stimuluje činnost ledvin a zabraňuje tvorbě kamenů
Zdroje sodíku: kuchyňská sůl, salámy, čalamády , lupénky, celozrnný chléb, mrkev, soda hydrogenuhličitan, červená řepa, sýry ...