Vyznáte se v proteinech?
Vyznáte se v proteinech?

Vyznáte se v proteinech?

Vyznáte se v proteinech?

Obsah

Druhy proteinů:

Syrovátkový Protein (Whey Protein)

Hydrolyzovaný syrovátkový izolát (Hydrolyzed Whey Isolate) Nejlepší stravitelný zdroj syrovátkového proteinu. Hydrolyzovaná syrovátka je částečně předtrávená, aby byla lépe stravitelná pro lidský zažívací trakt. Proteinové molekuly jsou rozděleny na menší skupiny, nazývané peptidy (di-, tri-). Je to výborný zdroj syrovátkového proteinu, pravděpodobně nejlepší. Vzhledem k procesu hydrolyzace má tento druh proteinu velmi špatnou chuť. Další nevýhodou je také jeho vysoká cena. Je výborný pro lidi alergické na určité složky syrovátky. Doporučuje se kombinovat v poměru 1: 4 s jiným druhem proteinu.

výhody:

• výborná stravitelnost
• rychlá absorpce
• vysoký obsah rozvětvených aminokyselin (BCAA)
• vysoký obsah proteinu

nevýhody:

• velmi špatná chuť
• vysoká cena


Mikrofiltrovaný syrovátkový izolát (Cross Flow Microfiltered Whey Isolate)

Izolát je nejčistší forma syrovátkového proteinu. Izolace ze syrovátky použitím mikrofiltrace je dalším krokem po spojení. Má vyšší poměr proteinu na dávku jako syrovátkový koncentrát. Je prakticky bez tuku a laktózy. Nachází se v něm vysoké množství rozvětvených aminokyselin (BCAA). Je výborně stravitelný a má dobrou chuť. Mikrofiltrace je náročný technický proces, který použitím keramických filtrů odstraní tuk, laktózu a nežádoucí materiál. Protein nepřichází do styku s chemikáliemi a proto zůstává nepoškozený v původním stavu, což má za následek určité výhody oproti izolátu vyrobenému iontovou výměnou:
1. Mikrofiltrovaný izolát obsahuje více vápníku a méně sodíku než izolát vyrobený iontovou výměnou (iontový).
2. Obsahuje frakce proteinů, které iontový neobsahuje - glykomakropeptidy. Tyto frakce jsou důležité pro imunitní systém a pro biologickou aktivitu určitých proteinů.

výhody:

• výborná stravitelnost
• rychlá absorpce
• vysoký obsah rozvětvených aminokyselin (BCAA)
• vysoký obsah proteinu
• nízký obsah laktózy a tuku
• dobrá chuť

nevýhody:

• poměrně vysoká cena

 

Syrovátkový izolát vyrobený iontovou výměnou (Ion-exchange Whey Isolate)

Vyrábí se z čerstvé sladké mlékárenské syrovátky. Použitím iontové výměny jsou proteiny separovány na základě jejich elektrického náboje. Extrakce funguje na principu kontroly elektrického náboje proteinů použitím chemických agentů. Tento druh proteinu je snadno rozpustný. Neobsahuje tuk a laktózu.Iónový izolát je výborný pro všechny sportovce, kteří chtějí zkusit alternativu k syrovátkový koncentrát. Pokud má někdo problémy se zažívacími potížemi, tak tento druh proteinu je dobrá volba. Obsahuje asi o 5% více proteinu oproti mikrofiltrovaného izolátu.

výhody:

• výborná stravitelnost
• rychlá absorpce
• nejvyšší obsah proteinu
• nízký obsah laktózy a tuku
• dobrá chuť

nevýhody:

• poměrně vysoká cena
• neobsahuje glykomakropeptidy

 

Syrovátkový koncentrát (Whey Protein Concentrate)

Vyroben je ze sladké mlékárenské syrovátky. Použitím iontové výměny nebo filtrace je syrovátka koncentrovaná za účelem odstranění většiny tuku, laktózy a jiného nežádoucího materiálu. V závislosti na kvalitě může koncentrát obsahovat od 34% do 89% proteinu. Je výborným zdrojem rozvětvených aminokyselin (BCAA) .Tento druh proteinu je nejčastěji používaným zdrojem syrovátkového proteinu (přibližně 99.5% výrobců doplňků). Obsahuje více tuku, uhlohydrátů a laktózy jako izolát. Je horší stravitelný. Je výborným zdrojem proteinu z ekonomického hľadiska.

Upozornenie !!!
Když si budete kupovat syrovátkový koncentrát, zjistěte si jednoduchým výpočtem, kolik proteinu obsahuje jedna dávka. Množství proteinu v dávce předělů velikostí dávky, průměrná hodnota je 77% (je to dobré, ale ne výborné). Například pro 77% to znamená, že při koupi 3 kg balení dostáváte pouze 2,31 kg proteinu a ostatní je odpad.

výhody

• dobrá cena
• poměrně rychlá absorbce
• dobrá chuť

nevýhody:

• vyšší obsah laktózy a tuku
• možnost zažívacích potíží

 

Vaječný protein (Egg Protein)

Je extrahovaný z čistých vaječných bílků a potom zpracován do práškové podoby. Dosahuje vyšší poměr proteinu než tekutý vaječný bílek. Bílky jsou výborným zdrojem aminokyselin.

výhody:

• dobrá cena
• plnohodnotný zdroj proteinů

nevýhody:

• špatná chuť
• špatná rozpustnost
• horší stravitelnost

 

Sojový protein (Soy Protein Isolate)

Sojový protein je vyráběn extrakcí sójové mouky. Následně je mouka vysrážená, vymytá a usušená. Při tomto výrobním procesu ze sóji vzniká přibližně 90% protein. Je bohatý na rozvětvené aminokyseliny (BCAA), glutamin a arginín.Varovanie !!!
Současné vědecké výzkumy ukazují, že sójové fytoestrogeny daidzein a genistein mají estrogenní účinky. Proto je tento protein (z dlouhodobého hlediska) vhodný pouze pro ženy.
Působí proti rakovině
- Obsahuje vysoké množství BCAA, glutaminu a argininu
- Zvyšuje hladinu vnitřní produkce tyroxinu, který zrychluje metabolismus
- Diety bohaté na sóju snižují riziko infarktu

výhody:

• dobrá cena
• působí proti rakovině
• vysoké množství BCAA, glutaminu a argininu
• diety bohaté na sóju snižují riziko infarktu
• zvyšuje hladinu vnitřní produkce tyroxinu

nevýhody:

• estrogenní účinky
• horší rozpustnost

 

Kaseinát vápníku (Calcium Casein)

Je vyráběn z čerstvého mléka. Obsahuje více glutaminu než syrovátkový a sójový izolát. Kaseinát pomáhá ostatním druhům proteinů stát se lépe stravitelnými pomocí prodloužení času stráveného v trávicím traktu. Nejčastěji vyskytující se protein v doplňcích určených k přibírání a náhradách jídla, ale nejméně zmíněný. Kaseinát zabezpečuje dobrý poměr tyrosinu a tryptofanu, které zvyšují aktivitu mozkových přenašečů nervových vzruchů. Vzhledem k delší dobu trávení má kaseinát prodloužený efekt na zvýšení hladiny aminokyselin v těle. Tato vlastnost vede k antikatabolickému efektu. Tento druh proteinu je výborné používat před spaním nebo v případě, že přes den nebudete moci jíst jídlo s vysokým obsahem proteinů (bílkovin).

výhody:

• dobrá cena
• antikatabolické účinky
• vysoké množství glutaminu a BCAA
• dobrá chuť

 

Mléčný protein (Milk Protein Isolate)

Mléčný protein je vyráběn izolováním kaseinu a syrovátky dohromady z čerstvého mléka. Kvůli kombinaci těchto komponent má mléčný protein vysokou výživnou hodnotu. Je vhodný pro přípravu nápojov. Mléčny protein je pravděpodobně nejméně používaná forma proteinu, i když má určité výhody oproti sójovým bobům, vaječného a syrovátkového proteinu. Na rozdíl od rychlé absorpce syrovátkových proteinů, mléčný protein je tráven pomalu, což umožňuje čas pro vlastní zpracování. Rovněž obsahuje větší množství rozvětvených aminokyselin (BCAA) jako sojový a vaječný protein.

výhody:

• dobrá cena
• nízký obsah laktózy
• vysoký obsah proteinu
• dobrá chuť


nevýhody:

• nedostupnost

 

Pšeničný protein (Wheat Protein Concentrate)

Pšeničný protein je dobře rozpustný ve vodě. Jeho výhody jsou nízká cena a vysoký obsah glutaminu. Má hořkou chuť. Je používán jako hlavní složka levných proteinů.

výhody:

• dobrá cena
• vysoký obsah glutaminu
• vysoký obsah proteinu

nevýhody:

• špatná chuť
• špatná stravitelnost
• nekompletní zdroj proteinů

 

Rýžový protein (Rice Protein Concentrate)

Poskytuje i koncentrát rýžového proteinu i vlákninu. Je vyroben filtrováním proteinu a vlákniny z enzymaticky předtrávených celozrnné rýže. V tomto procesu nejsou použity žádné kyseliny nebo jiné chemikálie. Zbývající uhlohydráty jsou konvertovány na směs jednoduchých cukrů (glukóza a maltóza) a na oligosacharidy (dextriny).

výhody:

• dobrá cena
• vysoký obsah glutaminu

nevýhody:

• nízký obsah proteinu
• špatná stravitelnost
• nekompletní zdroj proteinů