LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Zdravé tuky

Zdravé tuky

Konzumaci tuků se není potřeba vyhýbat. Trend v používání rostlinných olejů je nezadržitelný. Jsou stravitelnější, bohatší na nenasycené mastné kyseliny, zdraví prospěšnější.

Nejlepší se ukazují za studena připravené oleje z různých semen, panenský olej, v horším případě klasické rostlinné olej.

Živočišní zdroje tuků jsou většinou bohaté na cholesterol a nasycené mastné kyseliny, teda na složky, kterým bychom se měli vyhýbat. Běžně používané máslo bychom měli nahradit racionálnějším margarínem. Při výběre masa, je nejlepší rozhodnout se pro drůbež, ryby, případně lehké maso jako králík či telecí. 

Asi nejvhodnější forma na použití tuků je pár lžiček kvalitního rostlinného oleje do salátů. Oleje by se neměli používat na pražení a pečení, fritování je potřeba se vyhýbat úplně. Nemůžeme zapomenout ani na vysoko sacharidové jídla /koláče, cukrovinky/, které mohou naši tukovou bilanci výrazně ovlivnit i když se nejedná přímo o tukové zdroje.

V rozumném množství jsou tuky pro tělo nepostradatelné, protože jsou

  • zdrojem energie
  • součástí všech buněčných membrán
  • pomáhají zužitkovat v tucích rozpustné vitamíny: A, D a E
  • obklopují a chrání důležité životní orgány
  • chrání tělo před ztrátou vnitřního tepla
  • fungují protizánětlivě

Tuky se dělí podle obsahu mastných kyselin (nasycených a nenasycených)

  • na tuhé, které jsou živočišného původu, / máslo, slanina, sádlo, /
  • kapalné, které mají převážně rostlinný původ, /olivový olej, olej ze semen a rybí tuk/
Konzumujme tuky v syrovém stavu (za studena lisované oleje) a nepoužívejme levné rafinované oleje baleny do průhledných skleněných nebo plastových lahví. Tyto oleje bývají zoxidované a obsahují rozpouštědla, pesticidy a chemické konzervační látky. Většina jejich živin je ztracena, přeměněna nebo vázaná, což má za následek acidózu a poškození ledvin a jater.
Margaríny a různé ztužené rostlinné tuky a rostlinné pomazánky jsou ještě větší zlo. Ztužené tuky jsou buď jedlé, nebo určené k pečení. Běžně je najdeme v keksech, dezertech, pekařských výrobcích a pod.
V důsledku velké propagace nízkotučných produktů mají lidé tendenci jídla obsahující tuk považovat za špatné, za zdraví škodlivé. Je dokázáno, že tuky živočišného původu, s výjimkou rybího tuku, obsahují nasycené mastné kyseliny, které jsou při nadměrné konzumaci zdraví škodlivé. Není to však tak jednoduché. Jídla obsahující tuky mají tři druhy mastných kyselin, ale v různých poměrech.
Máslo obsahuje nejvíce nasycených mastných kyselin, ale i část nenasycených mastných kyselin, které jsou naopak

zdraví prospěšné a mají ochranný účinek před vznikem aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění.

Tuky nepostihují každého stejně. Rozhoduje o tom metabolismus člověka a jeho krevní skupina. Tuky jsou však obecně nejcennějším zdrojem energie a velmi důležitou složkou potravy, bez které nemůže správně fungovat hormonální soustava, mozek, srdce, cévy a vůbec celý organismus.

                                                  Výživový doplněk pro srdce KOMPAVA Omega-3