Obsah
Je chutný, nadýchaný, má jemnou střídku a křupavou kůrku. A navíc tím, že je z kvásku, je snazší stravitelný, neobsahuje žádné stabilizátory a látky zatěžující organismus. Jako bonus obsahuje vlákninu, která podporuje správnou činnost trávicí soustavy, zlepšuje vyprazdňování a celkově upravuje chod našich střev.
Potrebujeme
(1 bochník)
Rozkvas
- 200 g žitné celozrnné mouky
- 230 g vody
- 1 PL kvásku
Dále potřebujeme
- 530 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g vody
- 30 g Belly Fyto Detox
- 2 lžičky mletého kmínu
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky semínek
Na spařenou mouku
- 40 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g teplé zavaření vody (cca 60 stupňové)
Postup
- Připravíme si rozkvas (nejlépe večer) a necháme ho kvasit 9 - 12 hodin. Těsto si přikryjte v každém kroku kvašení, aby neobschlo.
- Na druhý den si připravíme spařenou mouku tak, že mouku zalijeme teplou převařenou vodou, rozmícháme a necháme vychladnout. Vznikne nám něco, co připomíná lepidlo.
- Přidáme s ostatními surovinami (kromě soli, kmínu a semínek) ke rozkvasu, smícháme a necháme odležet přibližně 30 min.
- Následně přidáme sůl, kmín a semínka a mícháme chlebovou hmotu, dokud se všechny složky pěkně nepromíchají a těsto se již odlepuje od nádoby.
- Následně přikryjeme těsto a necháme odležet 30 minut aby probíhal proces kvašení. Po této době těsto proložíme. Opakujeme ještě 2x po 30 minutách.
- Následně dáme těsto na jemně pomoučený vál, ještě párkrát proložíme a stočíme do ošatky, kterou vysypeme bramborovým škrobem. Necháme prokvasit poslední 2 hodiny.
- Chlebíček z ošatky pomalu překlopíme na pečící papír a dáme do rozehřáté trouby na 250 stupňů. Do trouby dáme i plech, do kterého nalijeme sklenici studené vody, aby nám vznikala pára. Oba plechy musí být vyhřáté. Pečeme 15 minut.
- Snížíme teplotu na 190 stupňů, plech s vodou vybereme a dopékáme chlebíček ještě 30 minut.
- Chléb necháme vychladnout na mřížce nebo roštu a přikryjeme ho mokrou utěrkou, aby byla kůrka lépe krájateľná a nedrobila se.
Dobrou chuť!