LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Trápí vás pálení žáhy? Dejte zelenou správným potravinám a doplňkům
Trápí vás pálení žáhy? Dejte zelenou správným potravinám a doplňkům

Trápí vás pálení žáhy? Dejte zelenou správným potravinám a doplňkům

Trápí vás pálení žáhy? Dejte zelenou správným potravinám a doplňkům

Bolest a pálení za hrudní kostí, nadýmání či horkokyselá chuť v ústech. I to jsou některé z potíží, s nimiž se mohou lidé při pálení žáhy setkat. Podle statistik si „pálením“ projde na Slovensku až třetina obyvatelstva. Málokdo ví, že dlouhotrvající návrat žaludečního obsahu do jícnu může závažně poškodit jeho sliznici. Avšak v dnešní době lze tomuto symptomu předejít. Jaká je tedy prevence a případná léčba?

Pálení žáhy neboli „pyróza“ je poměrně časté onemocnění, kterým mohou trpět dospělí v jakémkoli věku včetně dětí a těhotných žen. I těhotenství patří mezi příčiny pálení žáhy. V tomto stavu je to primárně způsobeno zvětšujícím se plodem, který tlačí na trávicí orgány nebo obecně žaludek a dráždí jej. Mezi osoby se zvýšeným rizikem onemocnění patří i lidé s nadváhou nebo obezitou. Rizikovým faktorem je také kouření či některé léky.

Příznaky pálení žáhy

Jedná se o pocit pálení uprostřed hrudníku za hrudní kostí a uprostřed břicha. Vyskytuje se, když kyselina a jiný obsah žaludku putuje vzhůru jícnem a dráždí tkáně. Bolest se obvykle zhoršuje, když ležíte nebo se skláníte. Pojídání kořeněných jídel, přejídání se, rychlá konzumace jídel a obecně nesprávně složená strava jsou běžnými spouštěči symptomu. Nevhodně zpracované sousto v trávicím traktu způsobuje hromadění nestrávených zbytků, které způsobují vznik hnilobných procesů. Tím vznikají v organismu toxické skládky, které zatěžují organismus a negativně ovlivňují kvalitu pH moči.

Spouštěče

Jezení kořeněných jídel a přejídání jsou běžnými spouštěči symptomu. Nicméně, faktem zůstává, že někteří lidé pociťují pálení žáhy bez ohledu na to, co jedí. Jiní zjistí, že problémy nastanou až po snědení určitých potravin nebo jídel.

Potravinové spouštěče pálení žáhy zahrnují:

  • velká jídla
  • mastná nebo kořeněná jídla
  • káva a kolové +nápoje
  • citrusová jídla
  • alkohol
  • čokoláda
  • kouření cigaret

Jak předcházet pálení žáhy?

Faktem zůstává, že i většinu zdravých lidí čas od času pálí žáha. Pálení žáhy, které je mírné a občasné, lze obvykle zvládnout změnami životního stylu, jako například:

  • Jezte menší porce, místo velkých jídel,
  • vyhýbejte se jakémukoli jídlu, o kterém víte, že bude spouštěčem pálení žáhy,
  • vyhýbejte se ležení krátce po jídle – počkejte 3 hodiny,
  • nejezte příliš pozdě v noci,
  • začněte uvažovat nad hubnutím v případě, pokud máte nadváhu,
  • přestaňte kouřit, případně jej omezte na minimum,
  • vyhýbejte se těsnému oblečení,
  • omezeně kávu a alkohol na minimum,
  • ke zmírnění stresu zařaďte vhodnou pohybovou aktivitu.
  • Ideální je zařadit i volně prodejné doplňky, které neutralizují žaludeční kyselinu a doplní potřebné minerály.

Z doplňků, proto doporučujeme vyzkoušet AcidoFit. Jde vitamínově minerální nápoj, který přispívá k acidobazické rovnováze organizmu, normální funkci svalů a doplňuje všechny potřebné minerály do organizmu po náročném fyzickém výkonu. Obsahuje speciální směs minerálů, jako je sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor, které jsou zásaditého charaketeru a přírodní extrakty Aloe vera a Alfalfa, která je bohatá na vlákninu, zlepšuje trávení působí proti nadýmání či křečím. Rovněž se osvědčila i při neutralizaci kyselé žaludeční šťávy (hojení vředů). 

Produkt je vhodný:

  • Pro všechny lidi, jejichž naměřené pH moči lakmusovými papírky je nižší než 7,
  • Pro lidi s nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny as tím spojené zažívací potíže
  • K doplnění minerálů a vitamínů (i u sportovců),
  • V období detoxikace organismu k doplnění potřebných minerálů, vitamínů a antioxidantů,
  • Pro vegany, pro laktózově intolerantní lidi, celiatiky i diabetiky.
  • Doporučené dávkování AcidoFitu:

Dospělí mohou užít 1-4 tablety denně

Děti od 7 let 1-2 tablety denně

Prevence je důležitá

Mít zdravé a bezproblémové trávení je pro psychickou i fyzickou pohodu nezbytné. Pomoci si můžete také přírodními výživovými doplňky v balíku na trávicí potíže, které jsou určeny pro lidi s problematickým trávením. Balíček obsahuje 4 produkty, které vám pomohou v případě, že máte problémy s trávením. AcidoFit je efektivní proti překyselenému organismu, FytoEnzyme Complex pomáhá předcházet nadýmání a těžkému trávení. Vitamin U jako jediný vitamín svého druhu na Slovensku i v EU má příznivý vliv na trávicí soustavu a v akciovém balíku najdete i Probiodem, kvalitní probiotika s až 8 druhy různých bakteriálních kultur.

  • FytoEnzyme Complex

Unikátní FytoEnzyme Complex obsahuje 5 enzymů pro okamžitý účinek při problémech s trávením a nadýmáním. Usnadňuje trávení při laktózové a histaminové intoleranci.

  • Vitamín U

Hlavním úkolem Vitaminu U je regulovat vylučování žaludečních šťáv, čímž pomáhá udržovat optimální pH v žaludku. Přispívá k ochraně sliznice žaludku a příznivě ovlivňuje celkovou funkci trávicího systému.

  • Probiodom

Probiodom obsahuje až 8 druhů probiotických kultur, které udržují správnou rovnováhu dobrých střevních bakterií, a tím přispívají ke správnému trávení.

Kdy byste měli navštívit svého lékaře?

Návštěvu lékaře byste měli zvažovat, pokud se u vás vyskytne:

  • ztráta váhy
  • potíže s polykáním (dysfagie) nebo bolest při polykání
  • zvracení — zvláště pokud je v něm krev

Jak se diagnostikuje pálení žáhy?

Ve většině případů bude váš lékař schopen diagnostikovat pálení žáhy kladením otázek o vašich příznacích ao tom, co tyto příznaky spouští. Pokud vás pálí žáha více než 2krát týdně, může jít o příznak gastroezofageálního refluxu (GORD) nebo jiných gastrointestinálních onemocnění. Ty jsou obvykle diagnostikovány endoskopií, při které se používá hadička s kamerou, která přechází přes ústa do žaludku.

Nejčastěji si pacienti stěžují na:

  • Bolesti a pálení za hrudní kostí,
  • Bolest žaludku, hlavně po jídle,
  • Nadýmání,
  • Nucení na říhání (eruktace),
  • Pálení v krku,
  • Hořkokyselá chuť v ústech.