LIMITOVANÁ AKCE 1 + 1 kolagénových tyčinek Joint Bar čokoláda-banán   

Hráškový protein
Hráškový protein

Hráškový protein

Hráškový protein

Hrách je luštěnina z čeledi bobovité a patří mezi nejrozšířenější druh luštěniny. Zajímavé je, že běžně ho lidé zařazují mezi zeleninu, ale botanicky patří mezi ovoce. Roste v mnoha částech Země, hlavně na jaře a počátkem léta. Z celé rostliny jsou pro nás nejzajímavější plody - každý lusk nebo lusk obsahuje několik semen, které mohou být zelené nebo žluté. Tyto chutné hrášky obsahují škrob, vlákninu, vitamíny, minerály a také značné množství bílkovin. Semena hrachu jsou důležitým zdrojem bílkovin.

Obsah

Proč jsou pro nás proteiny důležité?

Proteiny jsou nejdůležitejší makroživinou potřebnou pro optimální vývoj. Hrášek má obrovský význam pro naše tělo, i když vždy nebývá velmi oblíbený. V poslední době si ale tato luštěnina získává větší pozornost. Má totiž dostatek bílkovin, a čím dál častěji se přidává jako jedna ze složek do různých suplementů určených pro zvýšení vytrvalosti, budování svalové hmoty a na redukci hmotnosti. Maso a vejce obsahují nasycené tuky a cholesterol, navíc zatěžují některé orgány, zejména ledviny. Sója je častým alergenem a obsahuje látky, které mohou narušit naši hormonální rovnováhu. A právě to otevírá prostor pro proteiny z hrášku. Mají ho rádi zejména vegani a vegetariáni, ale i sportovci, kteří oceňují jeho mimořádně složení. Hrášek je znamenitým zdrojem rostlinných bílkovin, a proto představuje pro vegetariány ideální řešení, jak zvýšit jejich příjem.

Hráškový protein má vysokou výživovou hodnoty - značné množství rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamíny i minerálů.
Hráškový protein se nachází zejména v žlutém hrachu. Tato super potravina obsahuje vysoké množství vlákniny, má nízkou energetickou, ale vysokou výživovou hodnotu. Žlutý půlený hrách průměrně obsahuje na 100 g:
  • 60 gramů sacharidů (z toho pouze 8 gramů cukrů),
  • 25 gramů bílkovin (ke srovnání jako 1 dávka proteinového nápoje),
  • pouze 1 gram tuku,
  • až 26 gramů vlákniny,,
  • vitamíny (B1, B5, B9) a minerály (železo, vápník).

žltý hrach ponúka veľa benefitov pre zdravie

Síla rostlinných bílkovin v hrášku

Asi 90% obsahu hrášku jsou bílkoviny vysoké kvality, bohaté na esenciální aminokyseliny. Esenciální jsou ty aminokyseliny, které si náš organizmus nedokáže sám syntetizovat, musíme je proto do organismu přijímat s potravou. Mezi esenciální aminokyseliny patří arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin. Kvalita bílkovin v potravě se měří porovnáním podílu esenciálních aminokyselin a podílem, který odpovídá správné výživě. Čím je podíl esenciálních aminokyselin k neesenciálních vyšší, tím je bílkovina kvalitnější.

Ve srovnání s jinými proteiny, hráškové proteiny jsou velmi dobře stravitelné, což umožňuje maximální absorpci. Díky tomu je tělo schopno tuto látku kvalitnější zpracovat a jednotlivé aminokyseliny a živiny mnohem lépe využít. Hráškový protein nevyvolává na rozdíl od jiných veganských proteinů alergii a neobsahuje ani laktózu a lepek. Obsah aminokyselin BCAA je v hráškově proteinu vyšší než v jakémkoli jiném rostlinném proteinu, proto lépe napomáhá udržovat svalovou hmotu. Hlavní výhodou pro sportovce je, že pomáhá obnovit rovnováhu dusíku krátce po překonání fyzické námahy, a zároveň napomáhá k růstu svalové hmoty.

Chuť hrášková proteinu

Pokud nejste milovník hrachu, nemusíte se obávat, tento protein nechutná jako hrachová kaše. Má méně práškovou a plnější texturu (ve srovnání s jinými proteiny) a přirozenou sladkou a oříškovou chuť. Velkým bonusem je, že neobsahuje alergeny. Běžně se kombinuje s proteinem z hnědé rýže a společně tak vytvářejí jednu z nejlépe chutnajících proteinových směsí na trhu. Jednou z takových směsí je také Vegan protein, který obsahuje směs hrášková, konopného a rýžového proteinu a obsahuje až 65% bílkovin. Navíc je obohacen o vitaminy skupiny B, vitamin D3 a také o esenciální aminokyseliny BCAA. Je 100% přírodní a 100% veganský. Je vhodný nejen pro vegany, ale i vegetariány, celiatiky i diabetiky. Je slazený glykosidy steviolu a neobsahuje lepek ani laktózu. Vychutnat si ho můžete ve třech různých příchutích.

Vegánsky proteín od Kompavy

Každý ví, že bílkoviny jsou nezbytné pro budování silných kostí, svalů a zdravých tkání. Jejich denní příjem je pro naše tělo nezbytný. Po tréninku jsou svalová vlákna poškozené a potřebují okamžitou dávku správných aminokyselin pro opravu a budování nových svalů. Ideálním pomocníkem je právě hráškový protein, který je snadno stravitelný, rychle vstřebatelný a představuje rychlý zdroj potřebných aminokyselin. Rovněž napomáhá i v opačném případě, kdy potřebujeme redukovat hmotnost. Hráškový protein má nízký obsah kalorií, je bez nezdravých tuků nacházejících se v jiných živočišných proteinech, a tím pádem má vysokou výživovou hodnotu. Tak co, ochutnáte?