Obsah
Proč jsou pro nás proteiny důležité?
Proteiny jsou nejdůležitejší makroživinou potřebnou pro optimální vývoj. Hrášek má obrovský význam pro naše tělo, i když vždy nebývá velmi oblíbený. V poslední době si ale tato luštěnina získává větší pozornost. Má totiž dostatek bílkovin, a čím dál častěji se přidává jako jedna ze složek do různých suplementů určených pro zvýšení vytrvalosti, budování svalové hmoty a na redukci hmotnosti. Maso a vejce obsahují nasycené tuky a cholesterol, navíc zatěžují některé orgány, zejména ledviny. Sója je častým alergenem a obsahuje látky, které mohou narušit naši hormonální rovnováhu. A právě to otevírá prostor pro proteiny z hrášku. Mají ho rádi zejména vegani a vegetariáni, ale i sportovci, kteří oceňují jeho mimořádně složení. Hrášek je znamenitým zdrojem rostlinných bílkovin, a proto představuje pro vegetariány ideální řešení, jak zvýšit jejich příjem.
Hráškový protein má vysokou výživovou hodnoty - značné množství rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamíny i minerálů.
- 60 gramů sacharidů (z toho pouze 8 gramů cukrů),
- 25 gramů bílkovin (ke srovnání jako 1 dávka proteinového nápoje),
- pouze 1 gram tuku,
- až 26 gramů vlákniny,,
- vitamíny (B1, B5, B9) a minerály (železo, vápník).
Síla rostlinných bílkovin v hrášku
Asi 90% obsahu hrášku jsou bílkoviny vysoké kvality, bohaté na esenciální aminokyseliny. Esenciální jsou ty aminokyseliny, které si náš organizmus nedokáže sám syntetizovat, musíme je proto do organismu přijímat s potravou. Mezi esenciální aminokyseliny patří arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin. Kvalita bílkovin v potravě se měří porovnáním podílu esenciálních aminokyselin a podílem, který odpovídá správné výživě. Čím je podíl esenciálních aminokyselin k neesenciálních vyšší, tím je bílkovina kvalitnější.
Ve srovnání s jinými proteiny, hráškové proteiny jsou velmi dobře stravitelné, což umožňuje maximální absorpci. Díky tomu je tělo schopno tuto látku kvalitnější zpracovat a jednotlivé aminokyseliny a živiny mnohem lépe využít. Hráškový protein nevyvolává na rozdíl od jiných veganských proteinů alergii a neobsahuje ani laktózu a lepek. Obsah aminokyselin BCAA je v hráškově proteinu vyšší než v jakémkoli jiném rostlinném proteinu, proto lépe napomáhá udržovat svalovou hmotu. Hlavní výhodou pro sportovce je, že pomáhá obnovit rovnováhu dusíku krátce po překonání fyzické námahy, a zároveň napomáhá k růstu svalové hmoty.
Chuť hrášková proteinu
Pokud nejste milovník hrachu, nemusíte se obávat, tento protein nechutná jako hrachová kaše. Má méně práškovou a plnější texturu (ve srovnání s jinými proteiny) a přirozenou sladkou a oříškovou chuť. Velkým bonusem je, že neobsahuje alergeny. Běžně se kombinuje s proteinem z hnědé rýže a společně tak vytvářejí jednu z nejlépe chutnajících proteinových směsí na trhu. Jednou z takových směsí je také Vegan protein, který obsahuje směs hrášková, konopného a rýžového proteinu a obsahuje až 65% bílkovin. Navíc je obohacen o vitaminy skupiny B, vitamin D3 a také o esenciální aminokyseliny BCAA. Je 100% přírodní a 100% veganský. Je vhodný nejen pro vegany, ale i vegetariány, celiatiky i diabetiky. Je slazený glykosidy steviolu a neobsahuje lepek ani laktózu. Vychutnat si ho můžete ve třech různých příchutích.
Každý ví, že bílkoviny jsou nezbytné pro budování silných kostí, svalů a zdravých tkání. Jejich denní příjem je pro naše tělo nezbytný. Po tréninku jsou svalová vlákna poškozené a potřebují okamžitou dávku správných aminokyselin pro opravu a budování nových svalů. Ideálním pomocníkem je právě hráškový protein, který je snadno stravitelný, rychle vstřebatelný a představuje rychlý zdroj potřebných aminokyselin. Rovněž napomáhá i v opačném případě, kdy potřebujeme redukovat hmotnost. Hráškový protein má nízký obsah kalorií, je bez nezdravých tuků nacházejících se v jiných živočišných proteinech, a tím pádem má vysokou výživovou hodnotu. Tak co, ochutnáte?